Hlavní obsah

Fico opět šil do Ukrajiny. Bojují tam jednotky s nacistickými symboly a nikomu to nevadí, tvrdil

Slovenský premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie) v pondělí u příležitosti Dne obětí holocaustu a rasového násilí kritizoval, že na straně Ukrajiny ve válce proti Rusku bojují jednotky označené fašistickými symboly. Podrobnosti k tomu neuvedl. Ukrajina se už dva a půl roku brání ruské invazi, rétoriku o nacistech na Ukrajině často používá ruská propaganda.

Foto: FB Roberta Fica

Robert Fico přijal potomky účastníků Slovenského národního povstání z Ruska a Běloruska.

Článek

„Na jedné straně všichni mluví s velkou vážností o zločinech, které napáchali fašisté a nacismus jako takový, ale na straně druhé plynutím času se dělají neuvěřitelné kompromisy. Jsou to kompromisy, které uráží oběti holocaustu. Mlčky tolerujeme, že po Ukrajině pobíhají jednotky, které mají označení, které připomíná hnutí, která dnes považujeme za nebezpečná a zakázaná,“ uvedl Fico při návštěvě Muzea holocaustu v Seredi v Trnavském kraji.

„Protože se jedná o geopolitický souboj, tak to nikomu nevadí. Mezinárodní společenství by mělo uznat, že na Ukrajině nemohou bojovat jednotky, které používají nacistické označení a které se často tak podle všeho i chovají,“ dodal předseda slovenské vlády u příležitosti Dne obětí holocaustu.

Slovensko si 9. září připomíná výročí přijetí protižidovských opatření za druhé světové války. Takzvaným židovským kodexem z roku 1941  Bratislava například odebrala Židům většinu politických práv nebo dále omezila jejich vlastnická práva a svobodu pohybu. Přijetí protižidovských opatření předcházelo deportacím asi 70 000 Židů z území tehdejšího Slovenska do koncentračních táborů. Slovensko bylo za války spjato s nacistickým Německem.

Brigáda Azov už smí dostávat americké zbraně

Válka na Ukrajině

S používáním nacistické symboliky bývá na Ukrajině spojován pluk Azov. Původně prapor Azov vznikl v roce 2014 a u jeho zrodu stál příznivec krajní pravice Andrij Bileckyj. Tato dobrovolnická milice poté bojovala na východě země proti separatistům podporovaným Ruskem. Časem se uskupení rozrostlo na pluk. Kyjev tvrdí, že dnes už je pluk „depolitizován“ - reformoval se, oprostil od svého radikálního nacionalistického původu a začlenil se do národní gardy.

Za nacisty často označuje bránící se Ukrajince ruské vedení i tamní propaganda. Ruský vůdce Vladimir Putin označil jako důvod invaze na Ukrajinu v roce 2022 potřebu „denacifikace“ země a v ruských sdělovacích prostředcích se tzv. „speciální vojenská operace“ nadále označuje jako boj proti nacistům.

U hrobu Tisa se slavilo výročí vzniku Slovenského štátu, nechyběli kotlebovci

Evropa

Spolupráce s krajní pravicí

Ficův výrok je dalším z řady jeho kritických komentářů směrem k Ukrajině, který souzní s  Ruskem šířenými narativy. V minulosti například kritizoval protiruské sankce a tvrdil, že Rusko nelze porazit v konvenční válce. Tvrdil rovněž, že strategie západních zemí ohledně Ukrajiny selhala.

Ficova nynější vláda po loňském nástupu do úřadu zastavila vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob. Fico v minulosti označil Ukrajinu za jednu z nejzkorumpovanějších zemí a odmítl její ambice na vstup do NATO. Tvrdil rovněž, že Ukrajina je pod absolutním vlivem USA.

Ficova strana Směr se označuje za sociálně-demokratickou, v minulém volebním období, kdy byla v opozici, ale nejednou ukázala, že dokáže najít společnou řeč i s krajně pravicovými hnutím Republika či Lidovou stranou Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby.

Představitelé Směru vystupovali společně s členy LSNS například na shromážděních proti covidovým opatřením a na loňských oslavách Slovenského národního povstání organizovaných Směrem ve Zvolenu byl přítomen také představitel Republiky Miroslav Suja, s nímž si Fico potřásal rukou.

Ficovy červené linie aneb Rétorika jako z Kremlu

Evropa

Výběr článků

Načítám