Hlavní obsah

Fico o francouzské holi kontroloval průběh sklizně

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) se v pondělí obeznámil s průběhem sklizně v zemědělském družstvu Agro Voderady v obci Slovenská Nová Ves v okresu Trnava. Po květnovém atentátu si při chůzi pomáhal francouzskou berlí.

Foto: TV Markíza, Novinky

Robert Fico na sklizni

Článek

Otázky novinářů na svůj zdravotní stav Fico odbyl slovy, že by odpověděl, pokud by z jejich strany šlo o upřímný zájem, ale protože jde o komerční důvod, tak reagovat nebude. Premiér se po atentátu ukázal teprve podruhé na veřejnosti. V pátek vystoupil se slavnostním projevem na hradě Děvín u příležitosti celonárodních oslav příchodu Cyrila a Metoděje.

Fico po kontrole družstva zdůraznil, že jako předseda vlády se musí zajímat o to, „jak budou naplněny sýpky“. „Byl bych nerad, pokud bychom opět spekulovali na téma, proč má předseda vlády chodit po slovenských zemědělských družstvech,“ dodal Fico.

Předseda vlády kritizoval předchozí kabinety za problémy s vyplácením přímých plateb zemědělcům. „Pozdravuji babráky z minulé vlády za to, že nám zanechali takovéto dědictví,“ řekl.

Foto: TV Markíza, Novinky

Robert Fico na sklizni

Fico zdůraznil, že Slovensko nepropadne módním trendům a neustoupí v otázce dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny. „Nadále platí, že je zde seznam určitých produktů, které nemíníme dovážet z Ukrajiny,“ uvedl předseda slovenské vlády.

V závěru se Fico chtěl fotografovat v žitě. „Chci fotografii v žitě, mně to nepřijde směšné. Jsem z venkova, obilí i pole mi vždy voněly,“ dodal.

Atentát vyšetřován jako teroristický útok

Generální prokurátor Slovenské republiky Maroš Žilinka minulý týden oznámil, že atentát na premiéra, k němuž došlo 15. května 2024 ve městě Handlová, je vyšetřován jako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Dosud se případ, který otřásl celým Slovenskem, vyšetřoval jako pokus o úkladnou vraždu.

Jednasedmdesátiletý Juraj Cintula využil výjezdní zasedání slovenské vlády ve městě Handlová a na předsedu vlády vystřelil celkem pětkrát z pistole ČZ 75, kterou vlastnil legálně od roku 1992. Byl zadržen okamžitě po atentátu.

Předseda vlády byl vrtulníkem dopraven do banskobystrické nemocnice a tamní lékaři mu při pětihodinové operaci zachránili život. Fica po dvou týdnech přepravili vrtulníkem z Banské Bystrice do Bratislavy, kde se zotavuje v domácí péči.

Vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr) připustil, že Fico bude mít po atentátu trvalé následky v činnosti pohybového aparátu. Premiér má rovněž blíže nespecifikované problémy s břišní dutinou.

Fico se poprvé od atentátu objevil na veřejnosti. A ve svém stylu

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám