Hlavní obsah

Fico na Ukrajině „bezpodmínečně“ podpořil vstup země do EU

Slovensko nabídlo Ukrajině pomoc při přístupových procesech do Evropské unie a deklarovalo bezpodmínečnou a stoprocentní podporu svému východnímu sousedovi při snaze o vstup do Unie. Před pondělním jednáním vlád Slovenska a Ukrajiny u Užhorodu to deklaroval slovenský premiér Robert Fico (Směr). V otázce vstupu Ukrajiny do NATO je předseda slovenské vlády naopak rezervovaný.

Foto: Ukrainian Government Press Service, Reuters

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal a slovenský premiér Robert Fico

Článek

„V otázce členství Ukrajiny v Evropské unii vás bezpodmínečně podporujeme a víme, jak bude užitečné nejen pro vás, ale i pro nás, pokud budeme mít dalšího souseda členským státem Evropské unie. V případě Evropské unie se můžete na nás absolutně spolehnout. Máte nás na sto procent na vaší straně a bude to pro Ukrajinu maximálně užitečné,“ řekl Fico podle agentury TASR.

Slovenský premiér zároveň vyjádřil rezervovanost v otázce členství Ukrajiny v NATO. „Jsme rezervováni, co se týče členství Ukrajiny v NATO,“ dodal Fico.

V nedávné televizní diskusi Fico řekl, že dokud bude předsedou vlády, „nebude souhlasit s členstvím Ukrajiny v NATO“.

Kdo mě zastaví? Fico oznámil, že chce příští rok navštívit Moskvu

Evropa

Předseda slovenské vlády ve svém nynějším projevu také vyjádřil podporu všem mírovým iniciativám a konferencím, které by mohly přispět k ukončení konfliktu na Ukrajině. „Podporujeme všechny plány, které budou vést k ukončení bojů,“ řekl slovenský premiér.

Fico opět zdůraznil, že válka na Ukrajině nemá vojenské řešení. „Přejeme vám co nejrychleji mír. Samozřejmě, chápu, že musí být kvalitní, spravedlivý a udržitelný,“ dodal Fico, který se vyslovil pro respektování suverenity a územní integrity Ukrajiny.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal poděkoval Slovensku za dosavadní pomoc, především humanitární. Jednání vlád obou zemí se podle Šmyhala týkají především infrastrukturních a ekonomických projektů a schválit by měly oba kabinety rovněž rámcový program pomoci při obnově Ukrajiny.

Šmyhal zdůraznil, že na Ukrajině musí být dosažen spravedlivý mír, základem čehož by mělo být ukončení ruské agrese. Ukrajina by měla pode Šmyhala existovat i nadále v celé své celistvosti.

Slovenská média si všímají, že Fico od útoku Ruska na Ukrajinu ještě ani jednou nenavštívil Kyjev a před časem dokonce tvrdil, že v Kyjevě není žádná válka. V dubnu jednaly vlády Slovenské republiky a Ukrajiny ve slovenských Michalovcích.

V Kyjevě žádná válka není, mudroval Fico, který tam ale nejede. Poté utekl z tiskovky

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám