Hlavní obsah

Ficovi leží v krku opoziční protesty a chce zbavit Šimečku funkce

Slovenský premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie) navrhne vládní koalici odvolání šéfa opozičního progresivního Slovenska (PS) Michala Šimečky z postu místopředsedy parlamentu. Šimečka to označil za popření demokratických principů v duchu nejhoršího mečiarismu.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Fico vyčítá Šimečkovi organizování protivládních protestů a burcování veřejnosti. Předseda vlády na tiskové konferenci varoval, že tato politika povede k destabilizaci společnosti a k dalšímu atentátu na vládního politika. Fico se stal terčem atentátu letos 15. května na výjezdovém zasedání slovenské vlády ve městě Handlová. Po svém zotavení a návratu do funkce neustále opakuje, že se stane další atentát a že za něj bude odpovědná opozice.

Šimečka byl zvolen do funkce místopředsedy Národní rady po parlamentních volbách v roce 2023, v nichž jeho Progresivní Slovensko skončilo druhé za Ficovým Směrem.

Premiér tvrdí, že v roce 2020 dostala Nadace Milana Šimečky ze státního Fondu na podporu umění dotace ve výši 650 tisíc eur (16,3 milionu korun) a tyto dotace nyní ministryně kultury Martina Šimkovičová (nominant Slovenské národní strany SNS) zastavila.

„Opozice křičí pouze proto, že ministryně kultury chce přerušit finanční toky pro jeho rodinu,“ řekl Fico na adresu Šimečky. Šéf opozice podle Fica organizuje protivládní protesty na ochranu finančních zájmů rodiny. Protesty v ulicích slovenských měst se přitom týkají zejména kontroverzních personálních rozhodnutí Šimkovičové.

K útoku dojde a naši voliči si to s vámi vyřídí, vyhrožuje Fico

Evropa

Nadaci spojuje s Šimečkovou rodinou jméno jeho dědy

Nadace Milana Šimečky odmítla tvrzení o finančním profitu rodiny Šimečků z aktivit nadace. Předseda PS upozornil, že v nadaci pracují nezávislí lidé, mají správní radu a všechny výroční zprávy jsou veřejně přístupné. „Nadace Milana Šimečky nemá nic společného se slovenskou opozicí. Je to nezávislá nadace, která na Slovensku funguje přes 30 let. Za toto období udělala stovky skvělých projektů,“ reagoval předseda PS.

Nadace byla pojmenovaná po dědečkovi současného lídra opozice, československém filozofovi, spisovateli a disidentovi Milanu Šimečkovi (1930-1990). Nadace se zasazuje o to, aby Slovensko bylo otevřenou zemí, které záleží na lidských právech a odmítá nenávist.

Šimečka se už dříve na sociálních sítích proti spojování své rodiny s nadací ohradil s tím, že vstupné na Eiffelovu věž v Paříži také nevybírají potomci Gustava Eiffela.

Šéf opozice na Facebooku označil Fica za „zatrpklého, pomstychtivého člověka, který kašle na Slovensko a stará se pouze o svou beztrestnost, rentu, rozeštvává lidi a odvádí pozornost od svých selhání“.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka

Už toho bylo dost, odejděte. Na Slovensku pokračují protesty proti zásahům v kultuře

Evropa

Výběr článků

Načítám