Hlavní obsah

Fico by už za měsíc mohl vést zasedání vlády

Posledního červencového zasedání slovenské vlády by se mohl zúčastnit už také premiér Robert Fico (Směr), který se stále zotavuje po květnovém atentátu. Ve středu to řekl ministr školství Tomáš Drucker (Hlas).

Foto: Facebook Roberta Fica

Robert Fico hlasuje v eurovolbách

Článek

„S premiérem nekonzultujeme, měli jsme možnost v rámci koaliční rady probrat něco přes telefon,“ řekl Drucker podle Denníku N před středečním zasedáním slovenského kabinetu.

Fico ve videu, které zveřejnil začátkem června na Facebooku, řekl, že pokud půjde vše optimálně, do práce by se postupně chtěl vrátit na přelomu června a července. Ve videu Fico řekl, že se ho pokusil zavraždit „aktivista slovenské opozice“. Atentátníkovi prý odpustil, neboť je evidentní, že byl jen „poslem zla“ opozice.

Na premiéra Fica střílel 15. května 2024 jednasedmdesátiletý Juraj Cintula, který ke spáchání atentátu využil výjezdové zasedání slovenské vlády ve městě Handlová. Na předsedu vlády vystřelil celkem pětkrát z pistole ČZ 75, kterou vlastnil legálně od roku 1992. Podle dostupných informací Fico utrpěl pětinásobný průstřel tenkého střeva. Vrtulníkem byl okamžitě převezen do Banské Bystrice, kde mu lékaři při pětihodinové operaci zachránili život. Fica po dvou týdnech převezli vrtulníkem do Bratislavy, kde se zotavuje v domácí péči.

Cintula byl zadržen okamžitě po atentátu. Za pokus o úkladnou vraždu mu hrozí 25 let vězení až doživotí. Generální prokurátor Slovenské republiky Maroš Žilinka nevyloučil, že případ může být překlasifikován na teroristický útok.

Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) potvrdil, že vyšetřovatelé stále pracují i s možností, že útočník nejednal sám.

Lékař, který pečoval o Fica: S takovým zraněním pacient většinou vykrvácí do několika minut

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám