Hlavní obsah

Fico bude pokračovat v konfrontační politice, říká politolog

Předseda slovenské vlády Robert Fico (Směr) zveřejnil ve středu první video od 15. května, kdy na něj byl v Handlové spáchán atentát. Jeho video zhodnotil v rozhovoru pro Novinky politolog Grigorij Mesežnikov.

Foto: Archiv Grigorije Mesežnikova, Bez zdroje

Politolog Grigorij Mesežnikov

Článek

Po atentátu na premiéra Fica potřebuje Slovensko uklidnění. Domníváte se, že video přispělo k uklidnění situace?

Z videa je zřejmé, že jeho nastavení na konfrontační politiku se nezměnilo. Samozřejmě, stal se obětí hrozného činu. Dost toho prožil a je pochopitelné, že jím to otřáslo. Očekávání z jeho prvního vystoupení byla taková, že ho možná tato strašná událost přiměje k tomu, že pochopí, že polarizace a konfrontace v zemi dosáhla vysoké úrovně, kterou by bylo potřeba snížit. Kromě toho, že mnoho z toho, co Fico řekl, bylo absolutně nepodloženo, dal jasně najevo, že bude pokračovat v konfrontační politice a ještě dokonce přitvrdí. Nebylo to vystoupení, které by mělo na Slovensku přinést klid, spíš naopak.

Fico konstatoval, že se ho pokusil zavraždit aktivista slovenské opozice. Jak to podle vás vyznělo?

To prostě není pravda a neodpovídá to skutečnosti. Jaký aktivista opozice? Byl členem nějaké strany? Choval se tak, že plnil nějaké stranické pokyny? Je to člověk, který v minulosti koketoval se Slovenskými branci (již zaniklá proruská polovojenská organizace, pozn. redakce), měl podivné názory na Romy, zabýval se otázkami násilí v politice, navštěvoval různé akce bez nějakého jasnějšího vymezení.

Fico se vrátil jako mstitel, píší na Slovensku

Evropa

Podle mě je to popletený člověk a dá se připustit, že situace na Slovensku přispěla k jeho radikalizaci. Označení atentátníka za aktivistu opozice zapadá do schématu vládní koalice, že opozice údajně neakceptuje výsledky voleb. To je jejich interpretace toho, že opozice nesouhlasí s tím, aby se na Slovensku rozrušovaly základy právního státu a liberálně-demokratického režimu. Opozice po volbách absolutně legitimně projevuje nesouhlas s politikou vlády. Atentátník nevyjadřoval názory opozice. Fakt, že byl nespokojený a s něčím nesouhlasil, vůbec neznamená, že v tom sehrává nějakou roli opozice, a vůbec ne, že byl aktivistou opozice.

Vidíte po vystoupení premiéra reálně možnost jednání politických stran u kulatého stolu, jak to navrhovala prezidentka Zuzana Čaputová a její nástupce Peter Pellegrini?

Nedá se zatím vyloučit nic. Nový prezident ještě nenastoupil do funkce. Uvidíme, zda se vůbec bude ještě touto myšlenkou zabývat. V tomto směru jsem dost skeptický. Včerejší Ficovo vystoupení bylo signálem nejen pro opozici, ale i pro jeho spojence, aby přizpůsobili své chování jeho představám. A Peter Pellegrini jeho spojencem byl a stále je. Pravděpodobnost, že Pellegrini v tomto směru podnikne nějaké kroky, jsou podle mě velmi malé. Pokud by se o něco takového pokusil, tak podle toho, co včera Fico řekl, nemá takovýto dialog šanci uspět.

Naznačilo Ficovo video, že vládní koalice se nyní soustředí na útoky na nevládní organizace a média?

Oni v tomto směru postupují konsekventně. V ničem nepolevili. Teď jim to dodá ještě ,větší elán‘. To, že připravili nějaké legislativní úpravy, které omezují mediální prostor, to už víme, ale teď k tomu chtějí něco přidat. Nevládní organizace považují za své třídní nepřátele. Ficovo vystoupení se také neslo v tomto duchu. Opozice, média a nevládní organizace, to je pro ně takový blok. V podstatě je to převzetí politického obsahu z Maďarska.

Vystoupení Roberta Fica je pro jeho spojence takový návod. Po atentátu se ve vládní koalici črtaly dvě linie. Jedna byla konfrontační a druhá byla smířlivější. Věřím, že Ficova zranění byla vážná, ale pravděpodobně mu neznemožňovala komunikovat se svými kolegy. Je to spekulace, ale když vidíme, jak vystoupil nyní, tak ta komunikace z jeho strany mohla jít právě tím směrem, že nechceme smíření, došlo ke zločinu, opozice nás chce fyzicky vyhubit a to znamená, že budeme muset postupovat tvrdě. Nyní se mi zdá, že nastupují na tuto linii.

Jak by měla za současné situace postupovat opozice?

Měla by normálně plnit všechny zákonem umožňované aktivity, jako alternativní politická síla. Měli by vykonávat zásadovou opoziční politiku a dělat vše pro to, aby na Slovensku nedošlo k rozložení demokratického režimu. Určitě budou brát ohled na to, co se stalo, a možná také interakce se státními bezpečnostní složkami bude jiná než před atentátem, co se týče například organizování nějakých veřejných akcí. Opozice by však určitě neměla rezignovat na plnění své základní funkce, protože reprezentuje zájmy značného počtu občanů, kteří s vládou nesouhlasí. Pokud chce vládní koalice zatlačit opozici do pozadí, domnívám se, že by to opozice neměla dopustit.

Ficův první proslov po atentátu obletěl svět

Evropa

Výběr článků

Načítám