Hlavní obsah

Fica zachránila i jeho fyzická kondice, uvedla ředitelka nemocnice

Střelná zranění břicha bývají natolik vážná, že se pacient většinou ani nedostane na operační sál. Uvedla to Miriam Lapuníková, generální ředitelka Fakultní nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banské Bystrici, v souvislosti s operací slovenského premiéra Roberta Fica po atentátu. Lapuníková dodala, že Fico přežil i díky své dobré fyzické kondici.

Foto: Facebook Roberta Fica

Robert Fico hlasuje v eurovolbách.

Článek

Ředitelka nemocnice připustila, že lékaři banskobystrické nemocnice nejsou zvyklí na taková zranění, jaká utrpěl Fico při atentátu. Podle dostupných informací měl Fico pětinásobný průstřel tenkého střeva.

„Reálně se při takovýchto zraněních pacient dožije jen málokdy rekonvalescence. Buď se nestihne dostat na operační sál, má zasažený orgán nepostradatelný pro život, nebo vykrvácí do dutiny břišní. V tomto případě naštěstí střela minula tepnu. Už jen to, že operační výkon trval pět hodin, indikuje, že to nebylo jednoduché,“ konstatovala Lapuníková v rozhovoru pro web pluska.sk.

Ředitelka banskobystrické nemocnice uvedla, že případ konzultovali také v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze, kde mají zkušenosti s transplantacemi střeva nebo jeho větší části. „Mají tedy zkušenosti, jak střevo reaguje po vícenásobném sešití. Konzultovali jsme s nimi daný stav a konstatovali, že by neudělali nic jinak než my u nás. To samé potvrdili kolegové z Národního onkologického ústavu,“ řekla Lapuníková.

Standardní postup

Předsedu vlády po atentátu převezli vrtulníkem do Banské Bystrice, kde ředitelka nemocnice okamžitě kontaktovala přednostu na ARO a další kolegy, aby byla zabezpečena zdravotní péče. „Neznali jsme rozsah zranění, proto jsme po přátelské linii kontaktovali také kolegy ze Středoslovenského ústavu srdečních a cévních nemocí z nemocnice v Martině pro případ, pokud by šlo o rozsáhlá zranění hrudníku,“ uvedla ředitelka.

Lékař, který pečoval o Fica: S takovým zraněním pacient většinou vykrvácí do několika minut

Evropa

Po CT vyšetření byl premiér převezen na operační sál. „Pacient byl přivezen po patnácté hodině, kdy už standardní operační program končí. Štěstím bylo, že jsme všechny týmy dokázali zadržet ještě v nemocnici. Proběhl tedy standardní operační výkon, tak jak je vykonáván v pohotovostních hodinách. Chci říct, že jsme postupovali stejně, jako když letecká záchranná služba přiveze jakéhokoli pacienta,“ zdůraznila Lapuníková.

Všeobecně je známé, že Fico před atentátem pravidelně cvičil, běhal a plaval. Dobrá premiérova kondice podle ředitelky pomohla při jeho zotavení. „Jakmile mohl udělat nějaký pokrok v léčbě, tak to dělal velmi intenzivně. Například když mu lékaři dovolili posadit se, dělal to do té doby, než mu řekli, že už má přestat,“ uvedla Lapuníková.

Ředitelka banskobystrické nemocnice odmítla zpochybňování vážnosti Ficova zranění ze strany některých médií. „Když k nám pan premiér přišel, dohromady se o něj staralo třicet lidí. Přišli s ním do přímého kontaktu. Pokud to řeknu pragmaticky: je zde minimálně 30 očitých svědků celé události. Existují lékařské zprávy, záznam z CT vyšetření, které definují, že se to opravdu stalo. Zlehčování události není vůbec správné,“ dodala Lapuníková.

Atentát na Fica

Na premiéra Fica střílel 15. května 2024 jednasedmdesátiletý Juraj Cintula, který ke spáchání atentátu využil výjezdní zasedání slovenské vlády ve městě Handlová. Na předsedu vlády vystřelil celkem pětkrát z pistole ČZ 75, kterou vlastnil legálně od roku 1992. Fica po dvou týdnech převezli vrtulníkem z Banské Bystrice do Bratislavy, kde se zotavuje v domácí péči.

Cintula byl zadržen okamžitě po atentátu. Za pokus o úkladnou vraždu mu hrozí 25 let vězení až doživotí. Generální prokurátor Slovenské republiky Maroš Žilinka nevyloučil, že případ může být překlasifikován na teroristický útok.

Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) potvrdil, že vyšetřovatelé stále pracují i s možností, že útočník nejednal sám.

Fico by už za měsíc mohl vést zasedání vlády

Evropa

Výběr článků

Načítám