Hlavní obsah

Fiala: Pokud nebudou stačit z Rhodu letadla, pomůže armáda

Pro české turisty uvázlé na požárem zasaženém řeckém ostrově Rhodos by mohla být vyslána i armádní letadla, pokud nebudou stačit repatriační lety cestovních kanceláří, oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Kvůli požárům musely být evakuovány stovky českých turistů. Některé cestovní kanceláře vypraví pro své klienty v neděli v noci repatriační lety.

Foto: Fedja Grulovic, Reuters

Turisté na letišti na Rhodu čekají na odlet

Článek

„Pokud se ukáže, že noční repatriační lety, které jsou již naplánované nebudou stačit, jsme připraveni pomoci českým občanům. Ministryně obrany Jana Černochová mi potvrdila, že armádní letadla jsou připravena okamžitě odletět do Řecka, pokud si to situace vyžádá,“ napsal Fiala na Twitteru. Připravené jsou armádní letouny Airbus a CASA.

„Jsme v kontaktu s českými občany, diplomaty i cestovními kancelářemi. Zástupci ministerstva zahraničních věcí pomáhají lidem přímo na místě. Jsme připraveni vyslat vládní letadlo a poskytnout pomoc při případné evakuaci našich občanů,“ dodal Fiala.

Zástupci ministerstva zahraničí, kteří na Rhodos odcestují, vyhodnotí situaci přímo na místě a jsou připraveni případnou repatriaci organizovat. Veškeré kroky vláda koordinuje s řeckou stranou tak, aby nevznikly komplikace, dodal premiér.

Podle odhadů ministerstva zahraničí je na ostrově 4000 až 5000 českých občanů. Velké části se ale evakuace netýká, jsou v místech, která ohněm ohrožená nejsou.

Mateřská skupina cestovních kanceláří Exim Tours a Fischer v neděli v noci vyšle repatriační let z Prahy, který přepraví Čechy z nejvíce zasažených oblastí.

Stejně tak učiní Čedok. Tento let zajistí také dopravce Smartwings. Jeho mluvčí Vladimíra Dufková uvedla, že letadlo pro Čedok přiletí do Prahy v pondělí ve 02:20, letadlo s klienty Fischer a Exim Tours přiletí po páté hodině ráno.

Repatriační lety vybavuje i CK Blue Style. „První klienti se vrací letecky již dnes v noci. Další poletí repatriačním speciálem do Prahy zítra ráno v devět hodin, případně dalším letem zítra v pozdních večerních hodinách,“ oznámila mluvčí společnosti Lucie Bukovanská.

„Pro klienty, kteří budou chtít svou dovolenou dokončit, máme zajištěno adekvátní ubytování v bezpečné oblasti na severu ostrova,“ dodala.

Vládu v neděli kvůli postupu při evakuaci turistů kritizovali zástupci opozice.

„Může se nám to líbit nebo ne, ale politika je někdy o symbolech. A to, že tahle vláda pošle tisícům Čechů na hořícím ostrově Rhodos dva konzulární úředníky, a ne naše letadlo, které by je přivezlo domů a které jindy vláda velmi ochotně půjčuje, je symbol jako blázen,“ napsal na Twitteru poslanec Radek Vondráček (ANO).

Zástupci diplomacie v uplynulých hodinách uváděli, že ministerstvo je v kontaktu s cestovními kancelářemi, které dopravu zajišťují.

Foto: uncredited, ČTK/AP

Požár na ostrově Rhodos

Vrchní ředitel právní a konzulární sekce ministerstva zahraničních věcí Martin Smolek dopoledne řekl, že není problém s leteckou dopravou Čechů z Rhodu do Česka, protože letiště normálně funguje.

Podle něj jsou větší problémy s přepravou po ostrově, chybí vozy taxi a autobusy částí území neprojedou. Ministerstvo proto řešilo hlavně to, jak dostat turisty na letiště.

Také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na twitteru už dnes dříve uvedl, že vyslání vládního speciálu zatím nebylo potřeba.

„Pokud by to bylo potřeba, vládní letadlo pro naše lidi na Rhodos samozřejmě pošleme. Zatím cestovní kanceláře jejich přepravu zpět do ČR zvládají a o pomoc nepožádaly,“ napsal. Vyzval veřejnost, aby nepropadala panice a sledovala spolehlivé zdroje informací.

Hašení rozsáhlého požáru na jihu Rhodu komplikuje velmi silný vítr. Informace o zraněních zatím nejsou, uvedla Česká televize.

Požár na ostrově vyvolal největší evakuační operaci v dějinách Řecka, uvádí policie. Podle agentury AFP muselo před plameny utéct na 30 tisíc lidí.

Pro klienty CK Fischer a Exim Tours uvázlé na Rhodu přiletí Smartwings

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám