Hlavní obsah

Fiala podpořil nominace na nejvyšší posty v EU, výhrady měla Itálie a Maďarsko

Český premiér Petr Fiala na summitu v Bruselu podpořil nominace na nejvyšší posty v EU. Summit skončil netradičně po pouhém jednom dni, původně měl být přitom dvoudenní. Na předsedkyni Evropské komise nominoval Ursulu von der Leyenovou, na šéfku unijní diplomacie estonskou premiérku Kaju Kallasovou a předsedou Evropské rady se stane bývalý portugalský premiér António Costa.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Ursula von der Leyenová a Kaja Kallasová na summitu v Bruselu

Článek

„Všechny tři osobnosti znám, mají k České republice dobrý vztah a mám s nimi dobré pracovní zkušenosti,“ řekl Fiala na adresu Ursuly von der Leyenové, Kallasové i Costy s tím, že se těší na budoucí spolupráci s nimi.

Podle českého premiéra naprostá většina lídrů podpořila všechny tři kandidáty, výhrady měly jen Itálie a Maďarsko.

Šéfové unijních institucí ve čtvrtek nejprve podepsali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským bezpečnostní dohodu, jež slibuje pokračování vojenské i další pomoci Kyjevu, který se už více než dva roky brání ruské invazi.

Ursula von der Leyenová bojuje o svou práci snů

Eurovolby
Foto: X platforma, ČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a český premiér Petr Fiala při setkání v Bruselu

Pokud jde o další témata summitu, český premiér uvítal, že se unijním lídrům podařilo dosáhnout vyvážených závěrů, které se týkají Blízkého východu. Pro Prahu bylo důležité, aby v textu bylo potvrzení práva Izraele na sebeobranu, je tam ale i zdůrazněna snaha o řešení humanitární situace v Pásmu Gazy. „Ve spolupráci s Německem a Rakouskem se nám podařilo odstranit ze závěrů výzvu členských států k mezinárodnímu uznání Palestiny,“ dodal Fiala.

Unijní lídři se shodli i na takzvané Strategické agendě, tedy dokumentu o směřování EU v příštích pěti letech. „Podle mého názoru je lepší, realističtější, než byl ten minulý, a mnohem více se v něm odrážejí zájmy České republiky,“ uvedl o dokumentu český premiér.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Evropští lídři na unijním summitu v Bruselu

Praze se podle něj do textu podařilo prosadit dvě klíčové priority, bezpečnost a prosperitu, respektive konkurenceschopnost a hospodářský růst. České republice rovněž záleželo na tom, aby se ve strategické agendě hovořilo o tématech migrace, posílení spolupráce se třetími státy i o zrychlení návratové politiky. To všechno by v oblasti migrační a azylové politiky měly být priority pro příští Evropskou komisi.

„Pokud jde o klimatickou agendu, nenajdete tam žádnou řeč o Green dealu (Zelené dohodě pro Evropu), mluví se spíš o jakémsi pragmatickém naplnění klimatických cílů, o podpoře průmyslu,“ dodal Petr Fiala. V oblasti energetiky Česká republika podle něj prosadila konkrétní úpravu textu, ve kterém se mluví o „zajištění dostupné energie, včetně využívání všech nízkouhlíkových zdrojů“. „Za touto větou se skrývá umožnění jádra, což je důležité, abychom v každém klíčovém dokumentu dokázali prosadit,“ doplnil český zástupce.

Český premiér potvrdil, že se během summitu setkal i s šéfkou Evropské komise, se kterou debatoval o budoucím českém eurokomisaři či eurokomisařce. „Jak se rozhodneme, to se teprve ukáže, máme tři kandidáty a budeme o nich vést debatu ve vládě,“ uvedl Petr Fiala. Nejdříve ještě musí předsedkyně EK získat podporu v Evropském parlamentu, což by se mohlo odehrát 18. července, následně musí zveřejnit své představy o struktuře portfolií, teprve potom členské státy podle něj provádějí svá rozhodnutí a nominace. „Oficiální termín na nominaci je do 31. srpna, tento termín Česká republika určitě dodrží,“ dodal premiér.

Evropská unie a Ukrajina podepsaly bezpečnostní dohodu

Evropa

Výběr článků

Načítám