Hlavní obsah

Fašisty tady nechceme. Tisíce lidí vyšly do britských ulic protestovat proti rasismu

Zastavme krajní pravici, Ne rasismu, ne fašismu nebo Tady není místo pro nenávist. S takovými transparenty se sešla u budovy centra pro uprchlíky a migranty na Frederick Street v Birminghamu asi tisícovka lidí, kteří přišli protestovat proti vlně rasismu a násilností v zemi. Kromě tohoto druhého největšího britského města se lidé sešli také v Londýně, Liverpoolu, Bristolu nebo v Brightonu.

Protest proti rasismu v BirminghamuVideo: Vojtěch Bauer, Jakub Haljuk, Novinky

Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje z Birminghamu)

„Dnes večer jsme přišli, protože fašisté řekli, že se vydají na pochod a budou obléhat imigrační centra, zastrašovat právníky a také další lidi, kteří pomáhají uprchlíkům. Přišli jsme také zajistit, aby v této zemi existoval právní stát,“ sdělil Novinkám přímo v Birminghamu Jeremy, asi sedmdesátiletý důchodce.

„V ulicích jsou zločinci a za nimi stojí podpora mainstreamových politiků, jako je Nigel Farage nebo Suella Bravermanová, kteří po celé zemi šíří nenávist proti muslimům. Tohle byl ale velmi pokojný pochod. Lidé byli hlasití, lidé byli naštvaní, ale nikdo nikoho nezmlátil,“ dodal muž s tím, že lidé prostě jen přišli vyjádřit svůj hněv z toho, co se v Británii děje.

Jeremy zmínil avizovaný pochod radikální pravice, který se v osm večer místního času (21:00 SELČ) měl konat u centra pro uprchlíky a migranty. Nakonec k němu ale nedošlo.

Británie se chystá na protest radikálů: Podniky barikádují okna a zavírají o hodiny dříve

Evropa

Novinky hovořily i s Charliem, jedním z organizátorů antirasistického protestu, který uvedl, že uspořádání měla na starost „koalice organizátorů“.

„Jde o skupiny lidí z celého Birminghamu s odlišným náboženstvím a barvou pleti: černá, bílá, hnědá. Protest tedy zorganizovalo celé město. Cílem bylo ukázat, že Birmingham není jako ostatní města. Je to město černých, hnědých i bílých lidí, homosexuálů, heterosexuálů a všech náboženství,“ míní Charlie s tím, že když „fašisté“ na město zaútočí, ostatní lidé se semknou a postaví se proti nim jako jedna rodina.

I on z konání protestů viní britské politiky. Zmínil ovšem také skupinu English Defence League (EDL), která byla v roce 2009 založena s cílem boje proti islamistům a islámskému extremismu. O šest let později ovšem zažila strmý pokles v popularitě s odchodem zakladatele, aktivisty a politika Tommyho Robinsona, kterého jako původce problému spoluorganizátor také označil.

Nepokoje v britských městech začaly minulý týden, poté co 17letý mladík Axel Muganwa Rudakubana zavraždil tři malé dívky v Southportu nedaleko Liverpoolu. Úřady nejprve neuvedly, kdo za vraždami stál. Na sítích se ale ihned začalo spekulovat o tom, že se jednalo o imigranta a muslima, což se později ukázalo jako dezinformace. Axel se narodil v Cardiffu. Jeho rodiče do Spojeného království emigrovali z africké Rwandy.

Protestů proti rasismu se v Londýně účastnily tisíce lidíVideo: Reuters

Na vládu čekat nebudeme

Britský premiér Keir Starmer sice slíbil, že s radikály zatočí, jak ale uvedl Charlie, lidé nemohou čekat na to, co udělá vláda.

„Je pouze na Starmerovi, co teď zrovna dělá. Naší prací v Birminghamu je chránit naše občany a ty nejzranitelnější lidi. Nebudeme čekat na vládu, aby to udělala za nás. Také kvůli tomu jsme se dnes sešli,“ vysvětlil spoluorganizátor.

Na protestu se objevil i asi dvacetiletý student Michael. I on přišel ve středu večer podpořit protirasistický protest. „Přišel jsem protestovat proti rasismu. Jak můžete vidět na všech lidech kolem nás, jedná se o klidný protest. Chtěli jsme ukázat, že tady v Birminghamu není žádný rasismus a že by neměl být ani nikde jinde na světě,“ tvrdí Michael.

Jak Charlie, tak Michael i Jeremy se shodli na tom, že krajně pravicoví radikálové využili vraždu tří mladých dívek ke svému prospěchu.

„V posledních dnech jsme byli v Británii svědky nechutných scén. Lidé využili vraždu tří malých holčiček, aby si vylili svůj rasistický hněv v ulicích našich měst,“ uvedl Jeremy, který dále zdůraznil, že když se fašismus uchytí, všichni lidé, kteří patří k menšinám, se cítí nejistí a nešťastní ze svého života.

Podle něho jde o selhání liberalismu a zároveň i Spojeného království jako státu. „Tito lidé jsou naší verzí Viktora Orbána. Jde o lidi hojně podporující populismus a nativismus. Toto je velké multikulturní město a my chceme, aby to tak zůstalo,“ uzavřel Jeremy.

Antirasistický protest v Birminghamu začal kolem sedmé hodiny večer. Nejprve na místo dorazily desítky lidí, postupem času jich ale bylo zhruba tisíc. Po osmé hodině večer došlo ke spontánnímu neplánovanému pochodu, během něhož se většina účastníků přesunula od centra pro uprchlíky a migranty a vydala se směrem do centra města, které se nachází asi kilometr daleko.

Protest byl klidný, nedošlo k žádným šarvátkám či bitkám. Na místě bylo zhruba padesát policistů, asi polovina z nich skryta v civilu, jak Novinkám přímo na místě sdělila birminghamská policie.

Strážníci se ovšem obávali, že by se situace mohla vyhrotit. Z dřívějších zkušeností se totiž dalo očekávat, že mezi antirasistickými protestujícími budou i skrytí radikálové, kteří později mohli působit problémy. K tomu ale nedošlo. Ani během pochodu směrem do centra města se žádní radikálové neukázali.

Protesty v dalších městech

Britská televize Sky News ve středu informovala o tom, že se v několika desítkách měst chystají vyjít do ulic radikálové krajní pravice. Kvůli tomu úřady vyslaly do měst zhruba šest tisíc policistů navíc.

Kromě Birminghamu se tisíce lidí sešly také ve městech, jako je Londýn, Bristol, Liverpool nebo Brighton. Nakonec ale středeční noc patřila antirasistickým protestům. Krajně pravicoví demonstranti se ovšem v menších skupinách objevili například v Portsmouthu, Brightonu nebo v Blackpoolu, jak uvedla Sky News.

Policie od začátku minulého týdne zadržela několik stovek lidí. Podle šéfa metropolitní policie Marka Rowleyho 70 procent z nich se již v minulosti dopustilo trestných činů, uvedla BBC ve svém on-line přenosu. „Jsou to kriminálníci, zločinci, nejedná se o žádné patrioty,“ uvedl Rowley. „Jakýkoli náznak toho, že jsou patrioti, je čistá hloupost,“ uzavřel.

Propalestinský pochod byl o život, popsala Novinkám manažerka restaurace v Birminghamu

Evropa

Výběr článků

Načítám