Hlavní obsah

Rusko je krásné, moudré a vyspělé. Ficův europoslanec natočil v Moskvě děkovné video

Moskva

Slovenský poslanec Evropského parlamentu (EP) Ľuboš Blaha odcestoval do Moskvy, kde natočil video, v němž tvrdí, že Rusko je krásné, moudré a vyspělé. Blaha byl do EP zvolen za stranu Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica, před tím byl místopředsedou slovenského parlamentu. Je známý svými proruskými názory.

Fašismus a válka přicházejí ze Západu, mudroval slovenský europoslanec na Smer Ľuboš Blaha v MoskvěVideo: SMER - SSD Stará Ľubovňa

Článek

Ve videu europoslanec vyzývá k ukončení nenávisti vůči Rusku. „Přijel jsem do Moskvy jako přítel Ruska, protože se nemůžu dívat na to, jak na Západě roste rusofobie. Ruský národ nás osvobodil od fašismu, neuvěřitelně se za nás obětoval a já jsem přijel poděkovat,“ říká ve videu Blaha.

Europoslanec položil v Moskvě květy k mohyle Neznámého vojína a k památníku maršála Žukova společně se slovenskými studenty Moskevského státního institutu mezinárodních vztahů (MGIMO).

„Připomeneme si historickou pravdu, že fašismus a válka přichází ze Západu, svoboda a mír přichází z Východu,“ říká Blaha.

Jedna raketa v bruselské fontáně a europoslanci by pochopili, o čem je válka, tvrdí Fico

Evropa

Slovenský europoslanec rovněž poznamenal, že se chce omluvit ruskému národu za všechny „válečné, nenávistné a doslova fašistické“ rezoluce, které přijímají v EP proti Rusku.

„Jsme Slované a nikdy nás nepřinutí nenávidět ruský národ. Odmítáme posílat zbraně na Ukrajinu, odmítáme sankce proti Rusku, odmítáme eskalaci konfliktu,“ uvedl Blaha. „Nechceme, aby naše děti umíraly v jaderné válce. Slováci chtějí mír,“ zdůraznil.

Jadernou válkou hrozí Rusko, které už třetím rokem útočí na Ukrajinu. Zkouší tím odradit podporovatele napadené země od další pomoci.

Slovenský europoslanec také oznámil, že na univerzitě MGIMO bude mít přednášku. „S Ruskem musíme vést dialog a zastavit nárůst fašismu na Západě. Taková je naše historická vize,“ řekl Blaha. „Žádný jiný národ si ve druhé světové válce nevytrpěl tolik, co ruský národ, a žádný jiný národ se tolik neobětoval pro Slováky jako Rusové a další sovětské národy na Dukle,“ uvedl.

Blaha je dlouhodobě známý svými extrémně proruskými názory. Byl to právě on, kdo v minulosti na shromáždění v Nitře vyprovokoval přítomné, aby skandovali na adresu tehdejší slovenské prezidentky „Čaputová je americká k…a“.

Místopředseda slovenského parlamentu má v kanceláři místo obrazu Čaputové Che Guevaru

Evropa
Foto: Václav Šálek, ČTK

Ľuboš Blaha na snímku z května 2024

Související témata:

Výběr článků

Načítám