Hlavní obsah

Facka německé vládě. Volby v Sasku a Durynsku zválcovala krajně pravicová AfD

Krajně pravicová strana Alternativa pro Německo (AfD) s ohromným náskokem před ostatními stranami zvítězila v nedělních zemských volbách v Durynsku, se ziskem 32,8 procenta. V Sasku se ziskem 30,6 procenta zůstala na druhém místě. V této spolkové zemi si vítězství připsala na své konto Křesťanskodemokratická unie Německa (CDU) se ziskem 31,9 procenta, vyplývá z předběžných výsledků.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Lídr AfD v Durynsku Björn Höcke označil výsledek své strany za historické vítězství.

Článek

Nečekaný a významný úspěch zaznamenala nová politická strana Spojenectví Sahry Wagenknechtové (BSW), která se odštěpila od postkomunistické Levice. Založena byla teprve letos v lednu, ale v obou spolkových zemích má dvouciferný zisk. Předstihla jak německé sociální demokraty (SPD), tak i Zelené. V Sasku získala 11,8 procenta hlasů, v Durynsku 15,8 procenta.

Foto: Soeder Christoph, ČTK

Sahra Wagenknechtová, šéfka nové strany Spojenectví Sahry Wagenknechtové (BSW), která v zemských volbách v Sasku a Durynsku zabodovala.

Katastrofou skončily volby pro strany, které tvoří na spolkové úrovni současnou vládní koalici.

Foto: Novinky

Předběžné výsledky voleb v Durynsku

Voliči v obou spolkových zemích uštědřili stranám současné vládní koalice pod vedením kancléře Olafa Scholze (SPD) políček. Jejich volební výsledky jsou katastrofou. Nedosahují ani poloviny toho, co získala AfD.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Saskia Eskenová, spolupředsedkyně německých sociálních demokratů, je zoufalá z volebního propadáku v zemských volbách v Sasku a Durynsku.

„Semafor (označení koalice s odkazem na stranické barvy jejích členů – pozn. red.) ztratil svou legitimitu. Lidé mají dojem, že tato koalice poškozuje zemi,“ komentoval situaci Wolfgang Kubicki, místopředseda FDP. Tato strana se v ani jedné spolkové zemi nedostane do zemského parlamentu.

Foto: Novinky

Předběžné výsledky voleb v Sasku

Zoufalí němečtí sociální demokraté (SPD) začínají přemýšlet, zda je Scholz pořád tím správným lídrem, s nímž by měli jít příští rok do celoněmeckých parlamentních voleb. Spolupředseda Lars Klingbeil po výprasku v obou spolkových zemích prohlásil, že SPD musí „lépe vysvětlit svou politiku“. Na otázku, zda to platí také pro kancléře, dodal: „Jako předseda strany říkám, že každý se musí více snažit!“

Outsider německé politiky sbírá body před zemskými volbami v Sasku a Durynsku

Volby

Související články

Výběr článků

Načítám