Hlavní obsah

Evropský parlament potvrdil von der Leyenovou na postu předsedkyně Komise

Aktualizováno

Evropský parlament (EP) ve čtvrtek v tajné volbě potvrdil Ursulu von der Leyenovou na postu předsedkyně Evropské komise (EK) na další pětileté období. Oznámila to šéfka EP Roberta Metsolaová.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Ursula von der Leyenová oslavuje své znovuzvolení do čela Evropské komise.

Článek

Německá politička podle Metsolaové získala 401 hlasů. Evropský parlament má 720 členů, von der Leyenová, která je v čele Komise od roku 2019, tak potřebovala nejméně 361 hlasů.

Dosavadní šéfka EK se před hlasováním pokusila v projevu zohlednit obavy jednotlivých politických frakcí a získat tak na svou stranu co nejvíc europoslanců.

Hlasování bylo tajné, ale již dopředu bylo jasné, že von der Leyenová nebude mít podporu Evropských konzervativců a reformistů (ECR) a Patriotů pro Evropu (Patriots for Europe), jejichž součástí jsou i čeští europoslanci za ANO, Přísahu a Motoristy.

Von der Leyenová tak musela spoléhat na hlasy Evropské lidové strany (EPP), socialistů a demokratů (S&D) a liberálů z Obnovy Evropy (Renew Europe), kteří mají dohromady v nově zvoleném Evropském parlamentu právě 401 mandátů.

„Chránit Evropu je povinností Evropy“

Vlastní lidoveckou frakci von der Leyenová oslovila slibem posílení obrany Evropské unie. Toto téma získalo na síle zejména kvůli pokračující ruské invazi na Ukrajinu. „Je naší povinností udělat vše potřebné k tomu, abychom ochránili naše evropské občany. Chránit Evropu je povinností Evropy. Nastal čas vybudovat skutečnou evropskou obrannou unii,“ uvedla předsedkyně EK, podle které je třeba zvýšit obranné investice 27členného bloku a přestat se tolik spoléhat na spojence z NATO.

Frakci Zelených slíbila von der Leyenová dodržet současné závazky zelené dohody pro Evropu, poznamenala ale, že tak učiní s pragmatismem a s důrazem na unijní průmysl.

„V prvních 100 dnech předložím novou dohodu o čistém průmyslu. Ta bude směrovat investice do infrastruktury a průmyslu, zejména do energeticky náročných odvětví. V evropském klimatickém zákoně zakotvíme náš cíl (snížit emise o) 90 procent do roku 2040,“ řekla.

Ursula von der Leyenová bojuje o svou práci snů

Eurovolby

Staronová šéfka EK se v projevu před znovuzvolením zabývala také obavami nově vzniklých krajně pravicových uskupení, která volají po lepší obraně evropských hranic v souvislosti s migrací. Těm šéfka Komise slíbila zvýšit počty příslušníků pohraniční agentury Frontex na 30 000.

„Uděláme vše pro to, aby byly evropské hranice silnější,“ uvedla. Připomněla ale europoslancům, že unijní odpovědí na migrační problematiku je solidarita.

Odsoudila rovněž „krveprolití“ v Pásmu Gazy. Pro sociální demokraty pak ve svém projevu vyzdvihla program týkající se dostupného bydlení. „Evropa čelí krizi bydlení, která zasahuje všechny věkové kategorie a rodiny všech velikostí. Proto poprvé v historii jmenuji komisaře s přímou zodpovědností za bydlení,“ řekla von der Leyenová.

Von der Leyenová: Orbánova cesta do Moskvy nebyla mírovou misí, ale misí appeasementu

Evropa

Výběr článků

Načítám