Hlavní obsah

Evropské bezpečnostní služby varují před hrozbou ruské sabotáže v Norsku

Bezpečnostní služby sedmi evropských zemí v pondělí varovaly představitele norské energetiky před hrozbou ruských sabotáží kritické infrastruktury. Norsko se po začátku ruské invaze na Ukrajinu stalo největším evropským dodavatelem zemního plynu.

Foto: Profimedia.cz

Norská loď Johan Castberg určená na zpracování a ukládání ropy ze stejnojmenného norského ropného a plynového pole v Barentsově moři

Článek

„Vidíme vyvíjející se příběh, který se netýká jen německých a norských kolegů, ale nás všech. Je to hrozba, jež přichází od některých protějšků, jako je Rusko, a zahrnuje nejen špionážní operace, ale také riziko sabotáží v některých oblastech,“ řekl po schůzce za zavřenými dveřmi viceprezident německého Spolkového úřadu pro ochranu ústavy Sinan Selen.

Konkrétně se schůzky s norskými energetiky zúčastnili představitelé bezpečnostních služeb Norska, Německa, Belgie, Nizozemska, Finska, Švédska a Islandu. Všichni připomněli roli severské země jakožto klíčového evropského dodavatele, informuje agentura Reuters.

Bezpečnostní služby v několika evropských zemích již letos zaznamenaly značný počet incidentů spojovaných s ruskými sabotérskými operacemi. Své zkušenosti s nimi má i Česká republika. V červnu byl v Praze zadržen cizinec z Latinské Ameriky spojovaný se žhářským útokem na Praze 9, jenž měl též konat na základě ruské objednávky.

Syn norské korunní princezny skončil ve vazbě za napadení ženy

Evropa

Norské zpravodajské služby s hrozbou ruské sabotáže proti norskému ropnému sektoru také pracují už několik měsíců. „Když se dnes bavíme o sabotáži, bavíme se o Rusku,“ řekla jednoznačně šéfka norské kontrarozvědky PST Beate Gangåsová.

„Rusko je v trvající konfrontaci se Západem a jeho režim je ochoten více riskovat. Takže ačkoliv jsme zatím nezaznamenali žádné konkrétní důkazy plánu udělat něco v Norsku, je moudré být obezřetní a zvýšit úroveň bezpečnosti,“ uvedl zase šéf Norské zpravodajské služby viceadmirál Nils Andreas Stensoenes.

Útok na Ukrajinu byl největší od začátku války. Rusko stál miliardy

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám