Hlavní obsah

Evropa páchá energetickou sebevraždu, nechal se slyšet šéf Gazpromu

Evropa záměrně ničí poptávku po plynu a páchá energetickou sebevraždu, prohlásil ve čtvrtek podle ruské agentury TASS šéf Gazpromu Alexej Miller. Řekl to na Mezinárodním fóru o plynu v Petrohradě. Podle webu consilium.europa.eu podíl ruského potrubního plynu na dovozu do EU klesl na zhruba osm procent v roce 2023 a Evropa se snaží zbavit dovozů z Ruska úplně.

Foto: Profimedia.cz

Šéf ruského plynárenského gigantu Alexej Miller na Mezinárodním fóru o plynu v Petrohradě (10. října 2024)

Článek

„To, co se děje na evropském trhu s plynem, již dostalo stabilní definici – umělé zničení poptávky,“ řekl Miller podle agentury TASS. „Jsou ale i tvrdší znalecké posudky – někteří říkají, že to lze nazvat ‚energetickou sebevraždou Evropy‘,“ doplnil.

Miller také poznamenal, že průmyslová výroba v evropských zemích bez dodávek ruského plynu klesla za rok a půl na desetileté minimum a v některých odvětvích se výrobní náklady zvýšily o čtvrtinu. Neuvedl však žádný zdroj těchto údajů.

Podle webu consilium.europa.eu podíl ruského potrubního plynu na dovozu do EU v rámci sankcí uvalených na Rusko po jeho invazi na Ukrajinu klesl z více než 40 procent v roce 2021 na zhruba osm procent v roce 2023. „Pokud jde o potrubní plyn a LNG dohromady, podíl Ruska na celkovém dovozu plynu do EU činil loni méně než 15 procent,“ uvedl web.

Analytik: Dny Putinovy ekonomiky jsou sečteny. Rusko bude poraženo, ať válka dopadne jakkoliv

Evropa

Podle něj byli v roce 2023 hlavními dodavateli plynu Norsko a Spojené státy. Mezi další dodavatele patří severoafrické země, Británie a Katar, uvedl web s tím, že Norsko přitom zajistilo téměř 30 procent veškerého dovozu plynu do EU.

Evropa se snaží zbavit dovozů z Ruska úplně, ale zatím se jí to nedaří. Belgická ministryně pro energetiku Tinne Van der Straeten dokonce uvedla, že počet tankerů s ruským zkapalněným plynem LNG v přístavu v Rotterdamu se za dva roky zdvojnásobil. Ministryně volá po celoevropském zákazu importu z Ruska.

Situací kolem dodávek ruského plynu do Evropy zamíchá ukrajinská stopka tranzitu jak plynu, tak ropy z Ruska. O jejím vlivu na hospodářství Ruské federace však lze jen spekulovat. Moskva totiž neuvádí skutečná čísla o ekonomice a data, která zveřejňuje, jsou podle švédského ekonoma Anderse Åslunda nevěrohodná.

Dovoz ruského plynu do Evropy roste. Je prostě levnější

Ekonomika

Výběr článků

Načítám