Hlavní obsah

Europoslanci hnutí ANO se zdrželi hlasování o podpoře Ukrajiny. Turek s Konečnou byli proti

Všichni europoslanci hnutí ANO se zdrželi středečního hlasování o pomoci Ukrajině. Filip Turek z Přísahy a Motoristů hlasoval proti, jeho kolegyně Nikola Bartušek se zdržela. Europoslanci ODS, TOP 09, STAN a Pirátů Ukrajinu podpořili. Vyplývá to z výsledků hlasování, které jsou dostupné na webu Evropského parlamentu.

Foto: Profimedia.cz

Středeční zasedání Evropského parlamentu

Článek

Ze 679 přítomných europoslanců hlasovalo pro trvalou pomoc Ukrajině 495 z přítomných. Takto se vyjádřil například Alexandr Vondra (ODS), Danuše Nerudová (STAN), Luděk Niedermayer (TOP 09) či Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Na 47 europoslanců se hlasování zdrželo. Mezi ně patří jednička hnutí ANO Klára Dostálová, Jaroslava Pokorná Jermanová, Jana Nagyová nebo Jaroslav Bžoch, vyplývá z výsledků hlasování zveřejněných na webu Evropského parlamentu.

Dalších 137 poslanců bylo proti trvalé podpoře Ukrajiny, která už přes dva a půl roku čelí agresivnímu Rusku. Negativně se vyjádřila mimo Turka i komunistka Kateřina Konečná, Ondřej Dostál (SD-SN) či Ivan David (SPD).

Bojovníci za mír

Ještě předtím, než vyšlo najevo, kdo jak hlasoval, napsala Pokorná Jermanová, že frakce Patrioti pro Evropu, jejíž součástí hnutí ANO je, je jasně na straně Ukrajiny.

„Hned první debata v Evropském parlamentu se zaměřila na pokračování podpory Ukrajiny. Patrioti jsou jednoznačně na straně Ukrajiny, podporují její nezávislost, suverenitu a územní celistvost v rámci mezinárodně uznaných hranic,“ uvedla europoslankyně na síti X, jejíž následné hlasování tento výrok zpochybnilo.

K tomu, že se europoslanci hnutí ANO zdrželi hlasování o podpoře Ukrajiny, se vyjádřil například lidovec Zdechovský. „To jsou ti bojovníci za mír,“ uvedl na sociální síti X.

Zásadní pro naše bezpečí

Podle europoslance Niedermayera je podpora Ukrajiny naprosto zásadní. „Stát pevně za Ukrajinou je nejen správné, ale také zásadní pro naše bezpečí. Nepolevujme v její pomoci. Návrhy minulého Evropského parlamentu na její podporu byly vždy přijímány naprostou většinou. Dnešní hlasování ukazuje vůli v tom pokračovat,“ uvedl Niedermayer.

„Evropský parlament dnes opět jasnou většinou podpořil Ukrajinu a pokračování pomoci statečnému národu, který se hrdě brání ruské agresi,“ uvedla zase Nerudová.

Evropský parlament v novém složení ve středu zasedl vůbec poprvé. Uvítal přitom jednání o přistoupení Ukrajiny do prozatím 27členného bloku. Vyzval také členské země, aby rozšířily sankce proti Moskvě. Vyslovil se také pro to, aby Rusko zaplatilo za škody napáchané na Ukrajině.

Bžoch: Jak začne frakce Patrioti adorovat Rusko, tak v ní nebudu

Domácí

Výběr článků

Načítám