Hlavní obsah

EU pošle Ukrajině 38 miliard z výnosů zmrazených ruských aktiv

Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur (zhruba 38 miliard Kč) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. Moskva už varovala, že „pečlivě zváží, jak na převod reagovat“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zmrazení ruských aktiv je důsledkem sankcí, které EU uvalila na Rusko kvůli jeho vpádu na Ukrajinu v únoru 2022. „EU stojí na straně Ukrajiny. Dnes (v pátek) posíláme 1,5 miliardy eur z výnosů ze zmrazených ruských aktiv na obranu a obnovu Ukrajiny,“ uvedla v tiskové zprávě šéfka EK Ursula von der Leyenová.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal poděkoval EU za „neochvějnou podporu a tento významný příspěvek k ukrajinské obraně a obnově“.

Členské státy EU už koncem května potvrdily shodu na tom, že výnosy z ruských aktiv zmrazených v Evropě budou využity pro Kyjev. K nákupu zbraní pro Ukrajinu prostřednictvím takzvaného Evropského mírového nástroje (EPF) má být použito 90 procent výnosů, zbývajících deset procent by mělo být převedeno do rozpočtu EU a využito při rekonstrukci Ukrajiny.

„Takové kroky Evropské unie samozřejmě nezůstanou bez odezvy,“ varoval v pátek podle agentury TASS mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Moskva si podle něj promyslí svou reakci na „nezákonný krok EU“.

Summit se shodl na pomoci Ukrajině, řešil ruská aktiva a ocenil českou iniciativu

Evropa

Výběr článků

Načítám