Hlavní obsah

EU má pro Ukrajinu až 170 miliard, pomoc blokuje Maďarsko

Evropská unie má připravený balíček v hodnotě 6,7 až 6,9 miliardy eur (až přes 170 miliard korun) na vojenskou pomoc Ukrajině. Bez dalších podrobností to uvedl to šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podle něhož použití peněz blokuje Maďarsko.

Foto: Profimedia.cz

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell

Článek

Další podpora Ukrajiny je i hlavním tématem úterního jednání unijních ministrů obrany. Borrell doufá, že se ministrům podaří brzy veškeré problémy překonat, aby se pomoc do Kyjeva dostala co nejdříve.

„Situace na bojišti je kritická a naše pomoc jim může významně pomoci,“ uvedl Borrell.

Jednání unijních ministrů obrany se zúčastní i šéf NATO Jens Stoltenberg. Česko zastupuje ministryně Jana Černochová.

Naprosto logické. Fiala podpořil apel šéfa NATO umožnit Ukrajině použít západní zbraně v Rusku

Domácí

Den jednání ministrů je i dnem, kdy do Bruselu přicestoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten společně s belgickým premiérem Alexanderem De Crooem podepsal bilaterální bezpečnostní dohodu, v rámci níž se Brusel zavázal k dodání 30 stíhaček F-16 do roku 2028. První stíhačky by měly dorazit už letos.

Kromě stíhaček se obě strany dále dohodly na spolupráci v oblasti obranného průmyslu, zpravodajských služeb, kybernetické bezpečnosti a boje proti dezinformacím.

Blokace Orbána

Maďarsko blokuje pomoc Ukrajině dlouhodobě. Například v polovině prosince na evropském summitu v Bruselu zablokoval premiér Viktor Orbán pomoc v hodnotě 50 miliard eur (přes 1,2 bilionu korun).

V lednu se pak nechal slyšet, že s pomocí bude souhlasit, pokud by se peníze jednou ročně přehodnocovaly. Maďarský premiér nicméně později otočil a peníze Kyjevu odsouhlasil, aniž by k jakémukoli přehodnocení došlo.

Belgie dodá Ukrajině 30 stíhaček, první přijdou už letos

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám