Hlavní obsah

Etna o sobě dala opět vědět, sloup popela dosáhl výšky 6000 metrů

Již potřetí v tomto měsíci dala o sobě vědět jedna z nejmohutnějších sopek v Evropě, sicilská Etna. Kráter se stal v noci na středu protagonistou nové erupce. V noci byla aktivita tak silná, že se tvořily lávové fontány a láva se vylila ze severozápadního okraje kráteru do tří kilometrů, píše agentura ANSA. Sloupce popela už při pondělní erupci dosahovaly výšky 6000 metrů.

Erupce EtnyVideo: Reuters

Článek

Činnost lávové fontány kolem druhé hodiny ráno ustala, ale lávový proud je podle odborníků stále lehce „živen“.

Ze seizmického hlediska mají otřesy klesající trend. Zdroje otřesů jsou omezeny na oblast vrcholových kráterů v nadmořské výšce asi tři tisíce metrů nad mořem. Podstatně větším problémem je sloup popela, který se dostal do výšky 6000 metrů. Nyní se posunul na východ a dopadl na města Acicastello a Viagrande, píše agentura ANSA.

Foto: Etna Walk/ Giuseppe Di Stefano, Reuters

Etna chrlí popel

Kvůli popelu byl omezen provoz letiště v Katánii. Zůstalo otevřené, ale lety se zpožďovaly nebo byly odkláněny do Palerma. Ve městě spadly více než čtyři tuny pískového popela, který se ručně nebo mechanicky čistil. Ze silnic a chodníků již bylo odstraněno přibližně 200 tun popela.

Poslední aktivita Etny byla zaznamenána 3. dubna 2021, více než tři roky byl klid.

Od 14. června odborníci pozorují zvýšenou aktivitu, která se v tomto měsíci už třikrát projevila lávovými fontánami, sloupci popela a otřesy.

FOTO: Chrlící Etna předvedla ohnivou show

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám