Hlavní obsah

Estonsko je připraveno jednat o poslání svých vojáků na Ukrajinu

Estonsko je připraveno jednat o poslání svých vojáků na Ukrajinu. Pro zemi to není „červená linie“, prohlásila ve středu v rozhovoru pro RBK-Ukrajina estonská velvyslankyně v Kyjevě Annely Kolková.

Foto: Profimedia.cz

Estonská velvyslankyně na Ukrajině Annely Kolková

Článek

„Řekli jsme, že jsme připraveni se o tom bavit. Pro nás to není červená linie. Doufáme, že se NATO nebo Evropská unie doberou společné pozice. Naši lídři, čímž mám na mysli hlavně ministerstvo obrany, o tom diskutují a nedávno řekli, že pro nás nic není nemožné,“ uvedla Kolková pro RBK-Ukrajina.

Vzápětí také upřesnila, že Estonsko již nyní cvičí na svém území ukrajinské vojenské instruktory.

Ukrajinská agentura Unian v této souvislosti připomíná nedávné vyjádření Madise Rolla, poradce estonského prezidenta pro bezpečnostní a obrannou politiku, podle nějž estonská vláda vážně diskutuje o možnosti poslat vojáky na západ Ukrajiny.

Tam by estonští vojáci v týlu nahradili Ukrajince, kteří jsou zapotřebí na frontě.

Roll v této souvislosti uvedl, že by Estonsko upřednostňovalo konat v rámci mise NATO a ukázat tak společnou sílu a rozhodnost, ale nevyloučil, že je připraveno fungovat i v rámci užší koalice.

Estonsko je od samého začátku ruské ozbrojené agrese na Ukrajinu jedním z důsledných spojenců napadené země. Je také největším poskytovatelem pomoci Ukrajině v poměru k vlastnímu HDP (1,6 %).

Mimořádný zájem Estonska o Ukrajinu Kolková vysvětluje společnou historickou zkušeností se sovětskou okupací a také potenciálním nebezpečím ze strany sousedního Ruska.

„Nicméně bezprostřední hrozbu nyní nevidíme, protože jsme členem Severoatlantické aliance a útok na nás znamená útok na NATO. A to pak bude nová realita,“ konstatovala velvyslankyně.

Estonsko chce, aby spojenci z NATO investovali na obranu 2,5 procenta HDP

Evropa

Výběr článků

Načítám