Hlavní obsah

Ekologičtí extremisté se na letišti v Lipsku přilepili k ranveji

Ekologičtí extremisté z hnutí Letzte Generation (Poslední generace) zablokovali v noci na čtvrtek letiště v saském Lipsku. Pět lidí se přilepilo na přistávací dráhu, píše deník Bild.

Foto: Profimedia.cz

Aktivisté z hnutí Poslední generace blokovali letiště v Lipsku.

Článek

Mluvčí letiště uvedl, že letový provoz se pozastavil v 00:30. Ovlivněna byla především nákladní doprava. Letiště Lipsko je čtvrtým největším uzlem pro nákladní leteckou dopravu v Evropě a ročně odbaví přibližně 1,4 milionu tun nákladu. Od čtvrtečního rána letiště už odbavuje lety podle plánu.

„Požadujeme vznik a podepsání mezinárodní dohody o skoncování s fosilními palivy,“ uvedlo hnutí na síti X v příspěvku, v němž se k akci přihlásilo.

Policie uvedla, že po půlnoci do areálu letiště proniklo sedm lidí, prostřihli si díru do letištního plotu. Pět z nich se přilepilo k ranveji a na transparentech byly nápisy: „Ropa zabíjí“. Dalším dvěma v tom zabránila ostraha, píše deník Bild.

Foto: Profimedia.cz

Aktivisté z hnutí Poslední generace prostřihli letištní plot.

Lety s cestujícími se odříct nemusely, první, který byl naplánovaný na 05:26, odletěl se zhruba čtvrthodinovým zpožděním.

Z fotografií, které hnutí zveřejnilo na X, vyplývá, že protestu se zúčastnil i 25letý Yannick. Ten se přitom už loni dostal do novin, když se nedostavil k soudu za silniční blokády a místo toho odletěl do jihovýchodní Asie na dovolenou.

Naposledy extremisté z hnutí Poslední generace zablokovali letiště v Kolíně nad Rýnem, poté na dvě hodiny paralyzovali největší německé letiště ve Frankfurtu nad Mohanem.

Klimatičtí extremisté zastavili provoz na letišti ve Frankfurtu. Zrušili lidem 140 letů

Evropa

Výběr článků

Načítám