Hlavní obsah

Ekoaktivista z Prahy dostal v Bavorsku tři měsíce vězení

Soud v Bavorsku v úterý poslal aktivistu hnutí Letzte Generation (Poslední generace) Arneho Springoruma na tři měsíce do vězení za loňskou blokádu v Řezně (Regensburgu). Informovala o tom Poslední generace, jejíž českou část Springorum založil.

Foto: Profimedia.cz

Ekoaktivista Arne Springorum

Článek

Rozsudek je spjatý s blokádami Poslední generace z loňského srpna, kdy hnutí v rámci dvoudenního protestu v Řezně zablokovalo současně několik ulic. „Je velice nepříjemné blokovat cestu lidem, kteří jedou do práce. Je to psychicky velmi náročné, rozbíjí to vztahy i rodiny. Děláme to ale z hlubokého přesvědčení a proto, že jsme pochopili, o co jde – o přežití,“ vyjádřil se tehdy k blokádě Springorum.

Rozhodnutí soudu není pravomocné a Springorum, který má německé i české občanství a žije v Praze, se proti němu odvolal. U soudu požadoval maximální trest.

Springorum se předmětem zájmu německých úřadů stal i poté, co společně s dalšími aktivisty loni v září barvou postříkal Braniborskou bránu, jeden ze symbolů Berlína. Kvůli blokádám byl též odsouzen už v roce 2022 v Anglii, kde dostal podmínečný trest odnětí svobody na šest měsíců.

Stoupenci Poslední generace se svými často kontroverzními protesty snaží upozorňovat na to, že vlády nedodržují své klimatické závazky, a požadují důslednou ochranu proti změnám klimatu. Blokují důležité silniční tahy nebo se lepí k letištním plochám. Jindy se pozornost ke svým akcím snaží přitáhnout využitím známých památek nebo uměleckých děl.

Odbory chtějí odvrátit zavírání továren Volkswagenu pomocí čtyřdenního pracovního týdne

Ekonomika

Výběr článků

Načítám