Hlavní obsah

EK plánuje bojkotovat neformální schůzky ministrů

Evropská komise uvedla, že vzhledem k vývoji maďarského předsednictví plánuje bojkotovat neformální schůzky ministrů a posílat na ně jen úředníky. Na sociální síti X to uvedl Eric Mamer, mluvčí šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Zrušena podle něj byla rovněž tradiční návštěva eurokomisařů v předsednické zemi.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Maďarský premiér Orbán a ruský prezident Putin na tiskové konferenci v Moskvě

Článek

Maďarský premiér Viktor Orbán se stal terčem kritiky kvůli svým nedávným cestám do Ruska a do Číny, které označil za „mírovou misi“ ve snaze ukončit válku na Ukrajině a které se zbývajícími 26 vůdci EU nekonzultoval. Unijní představitelé ihned uvedli, že šlo o cesty bilaterální, pro které neměl žádný mandát od Evropské unie.

„Ve světle nedávného vývoje souvisejícího se začátkem maďarského předsednictví rozhodla předsedkyně EK, že Evropská komise bude při neformálních jednáních rady zastoupena pouze na úrovni vyšších státních úředníků,“ napsal Mamer. Na jednáních unijních ministrů jsou běžně přítomni zástupci všech 27 zemí EU a eurokomisař, který má danou oblast na starosti. Formální schůzky se konají v Bruselu, neformální pak v předsednické zemi; nyní jsou všechny pořádány v Budapešti.

Foto: China Daily, Reuters

Čínský prezident Si Ťin-pching se setkal s maďarským premiérem Viktorem Orbanem v Pekingu, 8. července 2024

V posledních dnech se objevily i hlasy, že by jednání měli bojkotovat na protest proti Orbánovým aktivitám i samotní ministři. Podle listu Politico se tak již minulý týden dělo, na úterním zasedání ministrů zodpovědných za vnitřní trh a průmysl v maďarské metropoli bylo jen sedm ministrů z 27 a nedorazil ani eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Česko zastupoval vrchní ředitel sekce Evropské unie a zahraničního obchodu ministerstva průmyslu David Müller.

Finsko a Švédsko kvůli Orbánovi bojkotují ministerská zasedání EU

Evropa

Výběr článků

Načítám