Hlavní obsah

Dvojici francouzských režisérů zadrželi kvůli údajnému znásilnění nezletilé herečky v 80. letech

Přední francouzští režiséři Benoît Jacquot a Jacques Doillon byli v pondělí zadrženi kvůli podezření ze znásilnění a sexuálního zneužití nezletilé herečky Judith Godrècheové v osmdesátých letech. Jacquot ji měl znásilnit v roce 1986, kdy jí bylo čtrnáct let, a Doillon, když hrála v jeho filmu Patnáctiletá dívka z roku 1989. Oba režiséři obvinění popírají.

Foto: Profimedia.cz

Judith Godrècheová

Článek

Jacquot a Doillon v pondělí ráno dorazili na regionální ředitelství soudní policie, jež je dle francouzských zákonů může držet až 48 hodin, uvádí BBC. Doillonova advokátka Marie Doséová si médiím postěžovala, že neexistují žádná právní kritéria, jež by mohla ospravedlnit zadržení 36 let po údajném činu.

Vyšetřování obou mužů začalo po podání stížnosti, k čemuž se nyní jednapadesátiletá Godrècheová odhodlala až na začátku tohoto roku. Obě obvinění jsou vyšetřována jako jeden případ. To i proto, že podle herečky nad ní měl v současnosti sedmasedmdesátiletý Jacquot „nezdravou kontrolu“ až do devadesátých let, tedy i v době, kdy ji měl znásilnit nyní osmdesátiletý Doillon.

Godrècheová na zadržení obou mužů zareagovala na Instagramu, kde zveřejnila fotku sebe jako náctileté se Jacquotem. „Pláču… Z toho všeho… Nevím, jestli mám na to sílu, ale budu ji mít. Budu ji mít… pro ni.“

Foto: Profimedia.cz

Benoît Jacquot

V USA popravili vraha dítěte. V cele smrti čekal 40 let

Amerika

Godrècheová se prvně proslavila v Jacquotových filmech Žebráci a Rozčarovaná. Dále ji mohou diváci znát z filmů jako Muž se železnou maskou nebo Růžový panter 2.

Jacquot s režírováním začal v polovině sedmdesátých let a mezi jeho nejznámější filmy patří právě jeho debutový Hudební vrah nebo Sbohem, královno o Velké francouzské revoluci. Z Doillonovy filmografie jsou pak známé například snímky Mladý Werther nebo Rodin o stejnojmenném sochaři.

Katastrofa pro Macrona, hodnotí první kolo voleb francouzská média

Volby

Výběr článků

Načítám