Hlavní obsah

Dvě třetiny britských žen mají problémy v práci kvůli menstruaci, zjistil průzkum

V průzkumu, který provedlo britské sdružení Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) a jehož se zúčastnilo více než dva tisíce žen, 69 procent z nich uvedlo, že mají v práci špatné zkušenosti kvůli menstruaci. Informoval o tom britský list The Guardian, podle kterého z průzkumu dále vyplývá, že toto číslo je ještě vyšší u žen, které trpí zdravotními potížemi, jako je syndrom polycystických ovarií nebo endometrióza.

Foto: Profimedia.cz

Část žen trpí při menstruaci takovými bolestmi, že raději nejdou do práce.

Článek

Více než polovina žen uvedla, že kvůli příznakům menstruace zameškaly práci, přičemž každá pátá šla na nemocenskou. Tři pětiny dále uvedly, že pracovaly, i když se necítily dobře.

Pouze jedna z deseti žen uvedla, že jejich zaměstnavatel poskytuje podporu v oblasti menstruačního zdraví. V průzkumu dále stojí, že téměř polovina z nich nikdy neřekla svému nadřízenému, že jejich nepřítomnost na pracovišti souvisí s menstruačním cyklem, protože se styděly nebo se obávaly, že by jejich příznaky byly zlehčovány.

U malé části účastnic, které uvedly, že trpí zdravotními potížemi, jako je syndrom polycystických ovarií, premenstruační dysforická porucha (PMDD) nebo endometrióza, byl dopad ještě větší. K negativním zkušenostem se totiž přihlásilo 81 procent z nich.

Část žen ovšem o bolestech v zaměstnání prostě mluvit nechce, protože se domnívají, že je to jejich věc a nikomu není nic do toho, jak se cítí a proč.

Nezájem zaměstnavatelů

„Zaměstnavatelé by si měli uvědomit problémy spojené s menstruací na pracovišti,“ řekla listu The Guardian Kristi Hughesová, která žije v Liverpoolu a trpí endometriózou.

Tanya Simon-Hallová zase uvedla, že její zaměstnavatel ignoroval její příznaky, které označil pouze za „fázi“ a „nechal ji se cítit provinile, že chybí v práci“.

„Chodila jsem do práce s nesnesitelnými bolestmi. Viděli mě a zase mě poslali domů,“ sdělila. „Bojovala jsem s tím tak moc, že se moje nemocenská změnila v neplacené volno a pak mi nebyla prodloužena smlouva,“ dodala.

Anketa

Šly jste někdy do práce či do školy, i když jste měly při menstruaci nesnesitelné bolesti?
Ano, pokaždé
85,7 %
Když není zbytí, tak ano.
11,3 %
Ne, většinou zůstanu doma.
3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3143 čtenářů.

Smithová-Hallová, která trpí endometriózou a adenomyózou, nyní vede vlastní podnik Adeno Gang, kde vede semináře o menstruačním zdraví pro mladé lidi. „Společnosti musí pochopit míru bolesti, kterou tyto stavy způsobují,“ řekla. „Není to jen o menstruaci,“ uzavřela.

Buďte empatičtější

Zpráva CIPD vyzvala všechna pracoviště, aby se stala empatičtějšími a chápavějšími, aby se vypořádala se stigmatizací a aby poskytla manažerům školení o dopadech menstruačních symptomů.

„Menstruace je přirozenou součástí života mnoha zaměstnanců a neměla by být překážkou úspěchu nebo pohody,“ uvedla Claire McCartneyová, hlavní poradkyně CIPD pro zdroje a začlenění.

Clare-Louise Knoxová, výkonná ředitelka charitativní organizace See Her Thrive, která podporuje ženy na pracovišti, uvedla, že podpora menstruačního zdraví je nejen správná věc, ale má smysl i z obchodního hlediska.

„Na pracovištích, která podporují menstruační zdraví, je nižší absence, nižší fluktuace a vyšší spokojenost s prací,“ uvedla.

Nesmíte se koupat ani mít sex aneb Nejčastější mýty o menstruaci

Zdraví

Výběr článků

Načítám