Hlavní obsah

Dva malé chlapce na pláži v Dánsku zavalila duna. Kopali v ní díru

Nørre Vorupør

Dva chlapci ve věku devět a dvanáct let bojují o život v nemocnici v dánském Aarhusu poté, co je na pláži zavalila písečná duna, v níž vyhrabali díru. Trvalo 40 minut, než se je podařilo vyprostit.

Foto: Profimedia.cz

Místo neštěstí

Článek

Neštěstí se odehrálo v neděli u obce Nørre Vorupør v regionu Severní Jutsko, kde chlapci, oba Němci, byli s rodiči na prázdninách. Okolo 25 lidí se je snažilo vyhrabat, když holýma rukama odhazovali masy písku, řekl záchranář Benny Bak televizi TV2.

Záchranu ztěžoval fakt, že sesunutá zemina obsahovala zčásti rašelinu. Nasadit bylo nutné i rypadlo a traktor, dodal.

Na pomoc přispěchal i německý turista Henning Nockel, který v tu dobu poblíž surfoval. Když viděl hektický pohyb lidí na pláži, okamžitě zamířil ke břehu.

Pomáhal odhrabávat zeminu vedle ženy, která narazila na nohu jednoho z chlapců. Když se podařilo hochy vyprostit, byli v bezvědomí, a záchranáři je museli ještě na pláži oživovat. V kritickém stavu vrtulník chlapce dopravil do nemocnice.

Podle Nockela začali poté mnozí lidé na pláži plakat. „Mohlo se to stát komukoli z nás nebo našim dětem. Všechny to velmi zasáhlo. Naše děti si také hrají v písku,“ řekl německý turista.

Úřady Severního Jutska mezitím vyzvaly návštěvníky dunových oblastí k opatrnosti. Neměli by scházet z vyznačených stezek, pouštět děti z dohledu, lézt na strmé duny a už vůbec ne v nich hloubit díry.

Situace v regionu je teď podle záchranářů o to nebezpečnější, že v minulých dnech oblast zasáhly bouřky a déšť na mnoha místech podemlel pobřeží.

Desetiletý chlapec se málem udusil v písku, když hloubil na pláži tunel

Zahraniční
Související témata:
duna

Výběr článků

Načítám