Hlavní obsah

Dva Francouzi se pokusili proniknout na kosmodrom Bajkonur. Jeden zemřel

Bajkonur

Dva občané Francie se pokusili proniknout do areálu Ruskem spravovaného kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Jeden z nich zemřel na dehydrataci, napsala ruská agentura RIA Novosti s tím, že incident se odehrál v pondělí večer. Francie zatím informaci oficiálně nekomentovala.

Foto: Roskosmos

Zásobovací loď Progress při čekání na start na kosmodromu Bajkonur. Ilustrační foto

Článek

„Dva francouzští občané se pokusili vstoupit na území kosmodromu,“ napsala agentura RIA Novosti. Po cestě stepí se podle ní jednomu z mužů udělalo špatně. „Zatímco druhý Francouz se dostal na dálnici, kde zastavil auto, vysvětlil situaci a zavolal pomoc, první mezitím zemřel na dehydrataci,“ cituje ruská agentura svůj zdroj.

Bližší informace k incidentu ruská média nezveřejnila.

Bajkonur je základnou pro starty kosmických raket v Kazachstánu používaný původně Sovětským svazem a později Ruskem. Spravuje ho ruská kosmická agentura Roskosmos společně s ruským letectvem.

Vesmír už je takový. Rusové vysvětlovali, proč automat zrušil start rakety Sojuz

Věda a školy

Kosmodrom se nachází v odlehlé stepní oblasti a přístup na něj je omezen. Zájemci, kteří chtějí být svědky startu kosmické lodi, si však mohou zaplatit prohlídku.

Ruská média v souvislosti s posledním incidentem připomínají, že turisté podnikající cesty na vlastní pěst byli u Bajkonuru v minulosti zatčeni už dříve - v roce 2022 byl zadržen Brit jménem Benjamin Rich a běloruská občanka Alina Zelupová.

Na kosmodromu Bajkonur zadrželi britského blogera a ženu z Běloruska

Svět

Výběr článků

Načítám