Hlavní obsah

Duo Paci Pac hrající dětem odmítlo vystoupit pod záštitou Fica. Starosta je žene k soudu

Obec Stará Bystrica pozvala na letošní oslavy svrchovanosti Slovenské republiky také duo Paci Pac, které mělo zajistit program pro dětské diváky. Když se členové dua dozvěděli, že se akce koná pod záštitou premiéra Roberta Fica, účast zrušili. Starosta obce je chce nyní žalovat, informovala televize Markíza.

Foto: Facebook Paci Pac

Duo Paci Pac

Článek

Akce se koná 13. července a na oficiálním programu duo Paci Pac nadále figuruje. Členové dua však trvají na tom, že jsou apolitičtí a o záštitě premiéra dopředu nevěděli. „Na oslavách svrchovanosti už Paci Pac v minulosti hráli, ale tehdy nebyli na pódiu žádní politici. Že bude letošní koncert pod záštitou Roberta Fica, se dozvěděli až z plakátu,“ uvedla televize Markíza.

„Nechceme spojovat dětskou tvorbu nebo nás jako Paci Pac s nějakou stranou nebo nějakou vládní aktivitou. Tak jsem jim slušně napsal, že na toto vystoupení nepřijedeme,“ říká Mário Praženec z dua Paci Pac. Na e-mail nikdo z obce nereagoval. Ozval se jim však advokát, který trval na tom, že koncert musí odehrát. „Mohli odepsat nebo zavolat a mohli jsme tyto věci nějak vyřešit. Oni se ozvali přímo s právníkem. S tím jsem se ještě nesetkal,“ dodává Praženec.

Starosta: Buď zahrají, nebo půjdou k soudu

Starosta Staré Bystrice Ján Podmanický je zároveň poslanec za nejsilnější vládní stranu Směr. Zdůraznil, že skupina už v minulosti u nich na podobné akci vystupovala a na letošek má závaznou objednávku, v níž byla podle něj o všem informována.

Podle TV Markíza ale starosta nemluví pravdu. V závazné objednávce, kterou má stanice k dispozici, není o záštitě premiéra nad akcí ani zmínka. „Podle našich informací o tom nedali vědět ani ostatním vystupujícím,“ uvedla televize.

Podmanický potvrdil, že je připraven dětské duo zažalovat. „Domnívám se, že každý na Slovensku, kdo se k něčemu zaváže a uzavře nějakou smlouvu, je povinen plnit závazky plynoucí z této smlouvy,“ řekl starosta obce.

„Neakceptují náš postoj a chtějí prosadit silou, abychom tam šli hrát, jinak půjdeme k soudu. Po mě je to už přes,“ reagoval Praženec.

Sluníčkáři si tady filmy točit nebudou!

Zvláštní přístup vládní koalice ke kultuře prezentoval v neděli v diskusním pořadu televize TA3 také předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko. Zdůraznil, že ministerstvo kultury pod vedením Martiny Šimkovičové (nominant SNS) nebude financovat filmy s některými tématy. Jako příklad zmínil filmy o LGBTI tématech, o vraždě novináře Jána Kuciaka, Green Dealu a jiná politická témata včetně jakékoliv kritiky vlády.

„Samozřejmě že ministryně kultury zastaví filmy s tématy, která přesahují nějaké morální a etické hranice včetně LGBTI témat. Je potřeba určit hranice,“ řekl Danko. „Já se nebudu dívat na to, že my vládneme a sluníčkáři točí filmy,“ dodal předseda SNS.

Danko chce mít větší dohled nad médii i nad Facebookem a YouTubem

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám