Hlavní obsah

Dunaj v Bratislavě přetlačil proud Moravy, která se vylévá z břehů

Na Slovensku stále stoupají hladiny Moravy i Dunaje. Hladina Dunaje by v Bratislavě měla kulminovat na 950 centimetrech. V neděli byla dokončena výstavba mobilní protipovodňové bariéry, která by měla ochránit centrum města od povodně.

Centrum Bratislavy chrání mobilní protipovodňové bariéryVideo: Ivan Vilček, Novinky

Článek

Ve slovenském hlavním městě byl vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity. Velká voda omezila některé tramvajové, trolejbusové i autobusové linky ve městě, na řadě míst hasiči odstraňují spadlé stromy.

Foto: Ivan Vilček, Novinky

Bratislavu chrání mobilní protipovodňová bariéra.

Pod hradem Devín ve stejnojmenné bratislavské městské části se vlévá do Dunaje řeka Morava a setkávají se zde v podstatě dvě povodňové vlny. Tlak zvýšené hladiny Dunaje je natolik silný, že tlačí vodu v opačném směru. K obrácení toku Moravy dochází za zvýšeného průtoku na soutoku Moravy a Dunaje pod Devínem poměrně běžně. Silnější proud Dunaje tlačí tok Moravy v opačném směru několik desítek metrů, kde se pak menší řeka vylévá z břehů.

Soutok Moravy a Dunaje pod hradem DevínVideo: Slovenský hydrometeorologický ústav

V důsledku vysokého stavu hladiny Moravy i Dunaje je městská část Devín odříznuta od města. Obě příjezdové silnice do Devína byly v pondělí odpoledne pod vodou. Devínská cesta je neprůjezdná už od soboty a v pondělí voda zaplavila také silnici od Devínské Nové Vsi. Předseda Bratislavského samosprávního kraje Juraj Dropa potvrdil, že zásobování obyvatel Devína je zajištěno vozidly armády.

V některých částech Bratislavy evakuovali kvůli velké vodě obyvatele

Evropa

Výběr článků

Načítám