Hlavní obsah

Duda dekriminalizaci potratů do 12. týdne těhotenství nepodepíše

Polský prezident Andrzej Duda nepodepíše dekriminalizaci interrupcí ani v případě jejich provedení do 12. týdne těhotenství. Hlava státu to oznámila v reakci na návrh zákona zmírňujícího protipotratové restrikce, kterým se nyní zabývají poslanci Sejmu. Případné prezidentské veto by mohli zákonodárci přehlasovat třípětinovou většinou, tak silnou podporu ale zřejmě novela mezi zákonodárci mít nebude.

Foto: Monicah Mwangi, Reuters

Polský prezident Andrzej Duda

Článek

„Podle mého je potrat prostě zabíjení lidí,“ řekl Duda z konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) stanici TVN24 s tím, že dekriminalizaci interrupcí nepodpoří. Těhotné ženy, které potrat podstupují, by podle něj ale trestány být neměly, protože jsou ve „speciální situaci“. Trestání těch, kteří potraty pomáhají provádět, je ale „docela jiná věc“, nechal se slyšet Duda, který se momentálně s dalšími lídry zemí NATO účastní summitu ve Washingtonu.

Nynější přísné polské zákony připouštějí jen dvě situace, kdy je potrat legální: pokud těhotenství přímo ohrožuje život a zdraví těhotné ženy nebo pokud je podezření, že těhotenství je důsledek nezákonného činu, podotýká agentura PAP. I v těchto případech ale ženy čelí možnosti, že lékař zákrok odmítne provést s odkazem na takzvanou výhradu svědomí. V Polsku tak již několik žen zemřelo na sepsi, ačkoliv šance na narození živého dítěte byla nulová.

Průlom v Polsku: První nemocnice dostala pokutu za to, že odmítla provést potrat

Evropa

Návrh zákona předložený levicovými zákonodárci z vládního tábora, který nyní řeší Sejm, počítá s kompletní dekriminalizací v případě potratů provedených se souhlasem ženy do 12. týdne těhotenství a s dekriminalizací i pozdějších interrupcí v případech, že nenarozené dítě trpí vážným a nezvratným poškozením nebo neléčitelnou chorobou. Celkově by pak za potraty provedené se souhlasem ženy neměl lékařům hrozit trest vězení.

Polský ústavní soud v roce 2020 protipotratové zákony zpřísnil, když rozhodl, že možnost interrupcí v případě nezvratného poškození plodu nebo vážné nevyléčitelné choroby je v rozporu s ústavou.

Duda se zároveň odmítl vyjádřit k rovněž projednávanému návrhu zákona o registrovaném partnerství s tím, že by „musel vidět detaily“. Polsko nyní patří mezi pět členských států Evropské unie, které nedávají párům stejného pohlaví možnost formalizovat své svazky - dalšími takovými zeměmi jsou Slovensko, Bulharsko, Rumunsko a Litva, podotkla agentura PAP.

Hlasování o zmírnění protipotratových restrikcí se v Sejmu čeká v pátek. Přes relativně silnou podporu ale změnu zřejmě nepodpoří ani celý vládní tábor, odhadoval web Polityka. „Je známo, že Levice a Občanská koalice budou hlasovat pro dekriminalizaci. Pravděpodobně také část Polska 2050… Lidovci zřejmě budou proti, i když zřejmě s několika výjimkami,“ konstatoval server. Koalice a provládní tábor má ve 460členném Sejmu maximálně 248 hlasů, opozice jich má 212.

Už čtvrtá Polka zaplatila životem za zákaz potratů. Lékaři čekali tři dny na odumření plodu

Evropa

Výběr článků

Načítám