Hlavní obsah

Drony nad Švédskem. Ve Stockholmu museli uzavřít letiště

V noci na pondělí se nad stockholmským letištěm Arlanda objevilo několik blíže nespecifikovaných dronů, kvůli nimž došlo k uzavření letiště. Informuje o tom švédská televize SVT, podle níž bylo pět letů odkloněno na letiště Skavsta a Landvetter.

Foto: Profimedia.cz

Letiště Stockholm-Arlanda na ilustračním snímku

Článek

„Máme podezření, že šlo o úmyslný čin. Nedokážu ale říct, jaký byl jeho účel,“ uvedl podle švédské televize policejní mluvčí Daniel Wikdahl. „Vzhledem k důvěrnosti vyšetřování ale nebudu komentovat, jaký typ dronu byl spatřen,“ dodal.

Nad švédským letištěm lidé spatřili nejméně čtyři drony různých velikostí, kvůli nimž se úřady kolem druhé hodiny ranní rozhodly letiště uzavřít. Pět letadel bylo následně odkloněno a přistálo na letišti Skavsta u Nyköpingu a Landvetter u Göteborgu.

Ke znovuotevření došlo v půl čtvrté ráno.

V Lotyšsku se poprvé zřítil ruský dron

Evropa

Švédské ozbrojené síly uvedly, že o incidentu vědí a že jsou v kontaktu s letištěm. „Jsme s ním v kontaktu, abychom získali přehled o situaci. Přímo na místě ale nejsme,“ sdělil Mikael Ågren ze švédských ozbrojených sil.

Zda mohou mít drony nad švédským letištěm něco společného s Ruskem, které bezpilotníky využívá nejen při své invazi na Ukrajině, zpráva švédské televize neuvádí.

V noci na neděli se ruský dron poprvé zřítil nad Lotyšskem. A podobnou situaci museli zhruba ve stejné době řešit Rumuni, podle předběžných informací se dron mohl zřítil u příhraniční vesnice Periprava.

Německá kontrarozvědka varuje před jednotkou 29155 ruské GRU

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám