Hlavní obsah

Dopravíme migranty na hlavní bruselské náměstí, pohrozil Orbán

Budapešť

Pokud bude Brusel trvat na potrestání Maďarska za to, že nechce přijímat migranty, Budapešť dopraví migranty přímo na bruselské náměstí. Maďarský premiér Viktor Orbán to řekl v pondělí ve svém projevu před poslanci maďarského parlamentu.

Foto: MTI

Viktor Orbán při projevu před poslanci maďarského parlamentu

Článek

„Pokud nás Brusel bude chtít i nadále potrestat, dostane, co chce. Dopravíme na bruselské hlavní náměstí migranty, kteří buší na bránu Maďarska,“ řekl Orbán.

Maďarský premiér upozornil, že Německo už zavedlo kontroly na hranicích a o obnovení pořádku na svých hranicích mluví také Nizozemsko a nový francouzský premiér Michel Barnier.

„Éra svobodného cestování po Evropě se chýlí ke konci, ačkoli vše, co se mělo udělat, bylo následovat maďarský příklad a nepouštět migranty dovnitř,“ uvedl Orbán podle agentury MTI.

Maďarsko pouští do země Rusy a Bělorusy bez větších kontrol

Evropa

„Netěší nás, že jsme měli pravdu“

Předseda maďarské vlády vyjádřil lítost nad tím, že v Německu a v Anglii dochází ke stále častějším násilným útokům. „V mnoha západních městech panují neblahé poměry. Netěší nás, že jsme měli pravdu. Ještě není pozdě přijít k rozumu, ale teď je v módě, že ten, kdo chrání své hranice, kdo vysloví pravdu, je pronásledován a potrestán,“ řekl Orbán.

„Maďarsko musí platit za to, že ochránilo Evropu,“ dodal maďarský premiér.

Měl na mysli zřejmě fakt, že Maďarsko v čase vrcholící migrační krize postavilo na hranicích se Srbskem plot, který hlídají vojáci i policisté.

Podle Orbána má Budapešť pravdu také v otázce války na Ukrajině. „Válka nemá na bojišti žádné řešení, tam jsou jen oběti, utrpení a ničení. Je čas na příměří, jednání a mír,“ zdůraznil Orbán už poněkolikáté.

„Západ se zapojil do rusko-ukrajinské války na základě mylných výpočtů a špatné strategie. Situace je stále horší, boje se nemírní, ale rozšiřují,“ konstatoval předseda maďarské vlády.

Budapešť a Amsterdam žádají Brusel o trvalou výjimku z migračních pravidel

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám