Hlavní obsah

Dolní Rakousy a Vídeň zažívají povodňové drama

Novinky, Lenka Komárková

Extrémní lijáky zasáhly také sousední Rakousko. Hladiny mnoha tamějších řek stoupají, na některých místech až o pět metrů. Nejhorší je situace ve spolkové zemi Dolní Rakousy, kterou úřady vyhlásily za oblast zasaženou živelní pohromou. Každou hodinou se zhoršuje situace ve Vídni, kde dramaticky stoupá hladina Dunaje.

Dunaj v okolí rakouského města Ybbs Video: Novinky

Článek

(od naší zvláštní zpravodajky)

V rakouské metropoli jsou zaplaveny první domy. Veřejná doprava je zčásti paralyzována. Částečně byl pozastaven provoz na dvou linkách metra, tramvaje jezdí v objízdných trasách a s velkým zpožděním.

Dálnice A1, která se nazývá také Západní dálnice a patří k páteřní rakouské dálnici, je uzavřena, to se týká také západní železniční tratě.

Řeka Vídeňka, pravostranný přítok Dunaje, se už vylila ze svých břehů a zaplavila první domy v městské části Penzing. Vídeňský starosta Michael Ludwig uvedl, že Vídeňka je na úrovni stoleté vody. V pondělí se bohužel čekají další srážky, které mohou způsobit nové záplavy. Ve třech vídeňských okresech byly přerušeny dodávky elektrické energie.

V Polsku blízko českých hranic se protrhla přehrada

Evropa

Nejhorší situace je v Dolních Rakousích. Spolková země hlásí první úmrtí, při zásahu v Tullnu zemřel hasič.

Nebezpečná situace panuje v oblasti řek Kamp a Krems, které se vlévají do Dunaje. Na mnoha místech byla nařízena evakuace, v nejbližších hodinách se očekává, že některé vesnice už budou zcela nepřístupné. Kromě zaplavení hrozí i sesuvy půdy. Dolní Rakousy už si vyžádaly pomoc hasičů z jiných spolkových zemí a pomoc armády.

Předpověď meteorologů není optimistická. „Situace se kvůli masivním srážkám v celé spolkové zemi nadále zhoršuje,“ řekl Stephan Pernkopf, náměstek hejtmanky Dolních Rakous. V příštích hodinách se očekává dalších 50 milimetrů srážek.

Počasí v Rumunsku a Švýcarsku zabíjelo

Evropa

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám