Hlavní obsah

Dobrá němčina, rodina, dvě malé děti a pak zlom. Vraždící islamista byl příkladem „zvládnuté“ integrace

Šok, ale také strach a obavy jsou pocity, které zažívají lidé, když se na veřejnost dostávají podrobnosti o útočníkovi z Mannheimu. Pětadvacetiletý Sulaiman Ataee byl totiž příkladem perfektní integrace, píše deník Die Welt. Jak se spořádaný mladík stane radikálním islamistou?

Foto: Buergerbewegung Pax Europa, Reuters

Sulaiman Ataee

Článek

Do Německa dorazil se svým bratrem v březnu roku 2013 z Afghánistánu. Tehdy mu bylo pouhých 14 let. Ve Frankfurtu nad Mohanem požádal o azyl a jako migrant bez doprovodu byl v srpnu téhož roku umístěn do zařízení pro mladé.

Nepoflakoval se a ihned se začal učit němčinu a studovat střední školu. Kurzy němčiny ukončil s certifikátem B2, který potvrzuje jeho „pokročilou jazykovou úroveň“. Dokáže „komunikovat ústně, spontánně a plynule, rozumět složitým textům“, píše se v jeho azylových dokumentech.

Policista brutální útok v Mannheimu nepřežil, zemřel v nemocnici

Zahraniční

Imigrační úřad jeho žádost o azyl zamítl, ale podle informací deníku Bild byl vydán zákaz deportace. Ataee žil několik let ve městě Lorsch, asi 30 kilometrů od Mannheimu. Známí ho popisovali jako „zdvořilého, zdrženlivého, ochotného“. Neprojevoval žádnou náboženskou horlivost a pomáhal ve městě při různých událostech a oslavách. V Německu žil na základě statusu dočasné ochrany.

Později se přestěhoval do nedalekého Heppenheimu, starobylého vinařského města. Zřejmě kvůli vztahu. Na začátku roku 2019 se oženil, jeho žena má německý pas. Později se útočníkovi narodily dvě děti, kterým jsou nyní dva a tři roky.

Ačkoliv Ataee nepracoval a pobíral podporu v nezaměstnanosti a nejrůznější sociální dávky, jeho integrace byla považována za uspokojivou, píše deník Bild. Nikdy se ničím neprovinil, dokonce ani nebyl přistižen při neplacení jízdného. Povolení k pobytu má až do roku 2026.

Děsivý útok v centru Mannheimu. Pobodali známého kritika islámu i policistu

Evropa

Stále není jasné, jak a kdy se zradikalizoval. Jeho bývalí kamarádi se domnívají, že se dostal do skupiny radikálních islamistů v Mannheimu. „Nijak zvlášť jsme se nekamarádili, ale ještě před rokem se choval velmi přátelsky Ale najednou se změnil a už nebyl tak milý,“ popisuje soused deníku Bild. Nechal si narůst dlouhé vousy, takové, jaké rádi nosí islamisté. Sami jeho přátelé ho nemohli poznat.

Deník Die Welt napsal, že určitá vodítka lze najít na internetu. Například na YouTube prý existuje účet, který byl teprve nedávno znovu aktivován. Jeho vlastníkem je Sulaiman Ataee.

Neustále se tam nahrává nový obsah, zřejmě videa afghánského kazatele Ahmada Záhira Aslamíjara. Říká se, že byl velitelem Tálibánu a nyní je mrtvý. Islamisté ho uctívají jako mučedníka. Na jednom z videí vyzval k válce proti Západu, píše Die Welt.

Německo řeší chaotický policejní zákrok proti vraždícímu islamistovi v Mannheimu

Evropa

Výběr článků

Načítám