Hlavní obsah

Do vojenského prostoru v Chorvatsku i po tragédii s granátem jezdí další Češi

Válečná turistika, kdy se Češi jezdí fotit u tanku či sbírat náboje do vojenských prostorů, podle serveru Slobodna Dalmacija jen kvete. To se týká i polygonu Josip Markić nedaleko Kninu, kde devítiletý chlapec z české rodiny získal granát, který ho později zabil. Podle portálu Danas.hr se v pátek do oblasti vydala desítka českých motorkářů.

Foto: RTL Danas

Reportáž chorvatské televize RTL, ve které český motorkář líčí, že do vojenského prostoru je umožněn volný vjezd.

Článek

Na dotaz, zda si je vědom, že jde o nebezpečnou vojenskou zónu, podle portálu Danas.hr , který přináší záznam zpravodajství stanice RTL, jíž je součástí, jeden z českých motorkářů odpověděl, že ano. Dodal, že ale nikde není zákaz ani policejní hlídka, takže předpokládá, že s kolegy tam může na vlastní nebezpečí vjet.

Stejně nejspíš uvažovala česká rodina, která ignorovala varování na velkých tabulích vyvěšených u samotného vstupu na vojenské cvičiště. Těch je podle Danas.hr šest, v angličtině a chorvatštině.

Polygon Josip Markić, známý též jako Rudá země, kde tragédie české rodiny začala, patří v Chorvatsku k „oblastem mimořádného zájmu“. Armáda ho používá k výcviku, a tak jsou bezpečnostní opatření ta nejpřísnější. Průjezd touto oblastí je zakázán a po každých střelbách se provádí sanace a „čištění“ od nevybuchlých granátů, ale podle portálu jsou si všichni vědomi, že odstranit všechny náboje nelze.

Foto: Ministarstvo Obrane Republike Hrvatske (MORH)

Tabule v angličtině a chorvatštině upozorňují na „nebezpečnou oblast“, do níž je „vstup na vlastní nebezpečí“.

Oplotit? Copak zdravý rozum nestačí?

Řešením by podle Danas.hr bylo nejspíš cvičiště oplotit, a tak je uzavřít před veřejností. Šibenicko-kninský župan Marko Jelić, do jehož kompetence oblast spadá, je ale proti úplnému uzavření vojenského prostoru.

„Nejsem zastáncem úplného uzavření, protože pokud by k tomu došlo, život by se nám, občanům, hodně změnil a zmizeli by turisté, kteří sem přijíždějí,“ uvedl Jelić. „Myslím, že stačí, když se všichni budeme držet varování na tabulích. Snad máme všichni zdravý rozum a ten nám velí: pokud uvidíte něco nebezpečného, nebudete na to sahat,“ dodal.

Slobodna Dalmacija v souvislosti s tragédií české rodiny, jejíž dítě zemřelo po explozi granátu, připomněla, že Češi vjeli do vojenského prostoru cíleně. Fotili se tam u tanku, který byl údajně používán jako cíl pro střelby chorvatské armády, a sbírali nábojnice.

Chorvatská policie zadržela Čecha. Dopustil, aby dítě odneslo z vojenského cvičiště granát

Evropa

Chlapec, jenž po výbuchu zemřel, na cvičišti našel 40milimetrovou protipancéřovou střelu, kterou později „neopatrným zacházením aktivoval“.

Chorvatská policie v souvislosti s výbuchem vyšetřovala šestačtyřicetiletého muže, který na cvičišti měl zastavit a posléze dovolit chlapci, aby si výbušné zařízení vzal s sebou do auta. Rodina měla posléze vozidlo neplánovaně zastavit kvůli poruše na okresní silnici v oblasti vesnice Bilišane, kde střela explodovala. Přitom byly zraněny dvě ženy ve věku 49 a 34 let a další muž ve věku 39 let.

V pátek byl 46letý muž propuštěn z policejní cely na svobodu s tím, že případem se dále bude zabývat Česká republika.

Češi v Chorvatsku před tragédií vědomě vjeli do vojenského prostoru, kde sbírali nábojnice

Evropa

Výběr článků

Načítám