Hlavní obsah

Do rozvodu nejbohatší Rusky se zapojil Kadyrov. Spor exmanželů vyvrcholil střelbou v centru Moskvy

Moskva

Okolnosti rozvodu Bakalčukových vyústily až ve středeční přestřelku v centru Moskvy, při níž zemřeli dva lidé. Jaké je pozadí příběhu nejbohatších ruských podnikatelů Taťány Bakalčukové, jež stojí za největším ruským internetovým tržištěm Wildberries, a jejího manžela Vladislava, který se přátelí s čečenským vůdcem Ramzanem Kadyrovem?

Foto: Profimedia.cz

Ozbrojenci na místě středeční střelby v sídle firmy Wildberries v Moskvě

Článek

Byla to scéna jako z akčního filmu. Do centrály firmy Wildberries sídlící na prestižním místě na dohled od Kremlu ve středu dorazil Vladislav Bakalčuk spolu s několika dalšími muži po svém boku. Přes ochranku se snažili dostat dovnitř.

Bakalčuk si přišel vyřizovat účty se svou nyní už bývalou ženou Taťánou. Situace vyústila až v přestřelku, která si vyžádala dva lidské životy a zanechala několik zraněných. Policie následně Bakalčuka a dalších třicet lidí zatkla.

Vladislave, co to děláš? Jak se teď budeš moci podívat do očí svých rodičů a našich dětí?

On sám tvrdil, že přišel „vyjednávat v míru“ a rozepři způsobila ochranka v budově. Bakalčuková to ve svém vyjádření na telegramu ale popřela s tím, že podle ní šlo o zpackaný pokus o razii na její firmu, informovala ruská média.

V centru Moskvy se střílelo

Evropa

„Vladislave, co to děláš? Jak se teď budeš moci podívat do očí svých rodičů a našich dětí?“ promluvila k bývalému manželovi ve videu zveřejněném na telegramu. Rozepře vlivného páru hýbe ruským byznysovým světem už několik měsíců. Svou roli v ní dokonce hraje i čečenský vůdce Ramzan Kadyrov. O něm ale později.

Schváleno Putinem

Spor o společnost Wildberries trvá od jara. Měsíc před podáním žádosti o rozvod, tedy v březnu, Bakalčuková oznámila plán fúze s firmou Russ Group. Smlouvu o spojení dvou firem také podepsala, a dokonce si ji nechala „posvětit“ přímo v Kremlu, od Vladimira Putina, informovala agentura Bloomberg.

Byznysová média nicméně tento krok prezentovaný jako fúze rovnocenných partnerů označila za „velmi podivný“, vzhledem k tomu, že Wildberries je dvacetkrát větší než Russ Group, upozornil web Moscow Times.

Ambicí Bakalčukové byla podle časopisu Forbes možnost globálně konkurovat dalším internetovým obchodním gigantům, jako jsou Amazon nebo Alibaba. To je nicméně kvůli množství sankcí uvalených na ruskou ekonomiku náročné a fúze v tom pravděpodobně hrála svou roli.

Tento krok se ale nelíbil jejímu manželovi, který se veřejně postavil proti. Podle něj jeho ženu vlastníci firmy Russ podvedli a chtěli ji jen připravit o majetek.

V nesnázi pomohl Kadyrov

Rozhodl se zakročit a přizval si k tomu mocného přítele, čečenského vůdce Ramzana Kadyrova. Nahráli a následně zveřejnili společné video, ve kterém oba muži obvinili firmu Russ z nepřátelského převzetí Wildberries.

Kadyrov ve videu nezapomněl zdůrazňovat své obvyklé téma, tradiční rodinné hodnoty. Žena, v tomto případě Taťána, se podle něj „musí vrátit domů“. Slíbil, že bude po Bakalčukově boku stát až „do konce“.

Co tím přesně myslel, není známo. Nicméně jeden z mužů, který Bakalčuka doprovázel při středečním pokusu o razii do centra Wildberries, je údajně členem klubu smíšených bojových umění založeného právě Ramzanem Kadyrovem.

„Tohle se dělá, Elone?“ Kadyrov se vzteká, že mu Musk na dálku vypnul cybertruck

Válka na Ukrajině
Související témata:

Výběr článků

Načítám