Hlavní obsah

Do Německa už se nevrátím, není po migraci bezpečné, říká fotbalista Toni Kroos

Tohle už není Německo před deseti lety. Pocit bezpečí je pryč, prohlásil v podcastu Lanz & Precht veřejnoprávní televize ZDF Toni Kroos, jeden z nejúspěšnějších německých fotbalistů všech dob. Žije ve Španělsku a do Německa se nechce přestěhovat ani nyní, když pověsil fotbalovou kariéru na hřebík a stal se „čerstvým důchodcem“.

Foto: Profimedia.cz

Toni Kroos

Článek

„Pořád si myslím, že Německo je skvělá země, líbí se mi, ale není to úplně stejné Německo, jako bylo možná před deseti lety, když jsme odjížděli do Španělska,“ řekl v podcastu. Když se ho novinář Markus Lanze zeptal, co konkrétně se změnilo, fotbalista odpověděl: „Pocit bezpečí je pryč. V každém případě se pocit změnil.“ Velmi váhal s formulací a dlouho hledal slova: „Jaký je nejlepší způsob, jak to vyjádřit, aniž byste byli zahnáni do kouta?“

Váhal a nakonec to formuloval příkladem. „Mám sedmiletou dceru, kdyby byla teď starší a bylo by jí 13, 14, 15 let… Kdyby se mě někdo zeptal: ‚Nechal bys 14letou dceru ve 23:00 venku ve Španělsku nebo ve velkém německém městě?‘, v tuto chvíli by to bylo spíš Španělsko.“ Nechtěl paušalizovat, ale v Německu se „věci už staly“.

Pochybuje, že by se jeho dcera v Berlíně, Mnichově nebo Hamburku „vrátila domů bez úhony“. Takový pocit před deseti lety neměl. Z rozhovoru s oběma moderátory podcastu vyplynulo, že jádrem tohoto změněného pocitu bezpečí je migrační krize.

Opět krátce zaváhal, zda se má k bezpečnostní situaci v Německu vyjadřovat, když žije v Madridu, „aby ho nekritizovali, že nemá se situací přímý kontakt“. Rodák z Greifswaldu se ale hájil slovy, že se cítí „dobře informovaný“ a jeho rodina je stále v Německu.

Německá vláda chce usnadnit vyhošťování cizinců za schvalování terorismu

Evropa

„Z mnoha problémů je jedním z velkých témat migrace. Samozřejmě, když přijde hodně lidí, vždy se najde určité procento - stejně jako u Němců -, kde to není dobré. A pokud mezi nimi nedokážete rozlišit, je to nakonec obtížné,“ uvedl.

To, že Německo přijalo běžence, je podle něj skvělé, ale: „Jen si myslím, že to bylo prostě příliš nekontrolované. Myslím, že se to podcenilo.“

Bezpečnostní situace samozřejmě není zdaleka jediným důvodem, proč chce zůstat v Madridu. Svou roli hraje i počasí. „Není to německé léto,“ říká a dodává: „Posledních pár let bylo velmi pěkných. V Madridu se prostě cítíme jako doma.“

Jeho tři děti Leon (10 let), Amélie (7 let) a Fin (5 let) tam vyrůstají trojjazyčně a „nic ho odtamtud neodvádí“.

Evropa se bojí oprávněně, útoků nožem bude přibývat, tvrdí afghánský exdiplomat

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám