Hlavní obsah

Do Kyjeva přijeli americký a britský ministr zahraničí

Kyjev

Americký ministr zahraničí Antony Blinken a jeho britský protějšek David Lammy, který v červenci nastoupil po Davidovi Cameronovi, jsou v Kyjevě. Ve středu se sejdou s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a vládními představiteli, s nimiž budou jednat o další podpoře Ukrajiny. Informuje o tom list Ukrajinska pravda.

Foto: Profimedia.cz

Blinken s Lammy v Kyjevě

Článek

„Dne 11. září odcestuje ministr Blinken společně s britským ministrem zahraničí Davidem Lammym na Ukrajinu, kde se setkají s prezidentem Zelenským a vysokými ukrajinskými vládními představiteli,“ stojí v prohlášení ukrajinského ministerstva zahraničí, které cituje Ukrajinska pravda.

Hlavním bodem jednání by měla znovu být další podpora Ukrajiny při obraně proti ruské agresi. Mluvit by se mělo také o způsobech, jak zajistit Ukrajině prosperitu „z vojenského, hospodářského a demokratického hlediska v dlouhodobém horizontu“.

Na návštěvě Kyjeva je ve středu také předseda Senátu Miloš Vystrčil, který se účastní summitu Mezinárodní krymské platformy. Ta koordinuje snahy o ukončení ruské okupace tohoto ukrajinského poloostrova.

Vystrčil je v Kyjevě

Domácí

Ve čtvrtek 12. září poté ministr Blinken odcestuje do Polska, kde se setká s tamními představiteli v rámci bilaterálního jednání. Hovořit budou o spolupráci v oblasti obrany a energetiky.

Zpráva o jednáních v Kyjevě přichází v době, kdy se britský premiér Keir Starmer chystá na setkání s amerických prezidentem Joem Bidenem ve Washingtonu. Prozatím není jasné, o čem přesně se bude jednat, dá se ale očekávat, že i oni budou mluvit o další podpoře Ukrajiny. Nasnadě přichází další zrušení restrikcí ohledně používání amerických zbraní ATACMS na ruském území nebo nové balíčky pomoci.

Dalekonosné zbraně proti ruskému území? Pracujeme na tom, řekl Biden

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám