Hlavní obsah

Do babyboxu ve Varšavě rodiče nacpali šestiletou dívku. V den jejích narozenin

Varšava

Šokující případ řeší v těchto dnech sociální úřad ve Varšavě. Rodiče strčili do babyboxu umístěného ve františkánském klášteře šestiletou dceru. Dívenka prý na ně byla moc drahá, píše web Fakt.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Do babyboxu strčil holčičku vlastní otec, a to dokonce v den jejích šestých narozenin. Opuštěné holčičky se okamžitě ujaly jeptišky, které zalarmovaly policii.

Šestiletá dívka policistům vypověděla nejen to, jak se tam dostala, ale řekla jim i místo svého bydliště, městečko Nasielsk, asi 50 kilometrů vzdálené od Varšavy. Policisté rodiče okamžitě vypátrali. Šokovalo je, že rodiče již naházeli hračky a dívčiny věci do černých pytlů a přichystali je na vyhození do popelnic, píše deník Bild.

Zjistilo se, že Radek, otec dívky, byl hledán Okresním soudem ve Wyszkówě pro neplacení alimentů. Skončil ve vězení na dva měsíce a 15 dnů.

Ještě byl spojen s placentou. Do babyboxu v Sokolově někdo odložil chlapečka

Domácí

Potýkají se s dluhy

Z rozhovoru s příbuznými rodičů dívenky vyplynulo, že se dlouhá léta potýkají s obrovskými dluhy. „Nevycházeli s penězi a měli spoustu dluhů. Před výplatou si brali půjčky. Neměli naprosto žádnou stabilitu. Radek jel do Nizozemska vydělat peníze a Wiola se starala o dům a dceru,“ uvedl reportérovi deníku Fakt jeden z příbuzných.

Oslavu šestých narozenin dívka podle zveřejněných fotografií ještě absolvovala, v růžových šatečkách s andělskými křídly na zádech. Její šťastný den však skončil těžko pochopitelným činem.

Radek i Wiola podle příbuzného vedli dlouhou dobu život na dluh. Nyní je všechny přemohly, Radek navíc neplatil alimenty (na další děti, pozn. red.). Vycítil, že půjde do vězení a Wiola zůstane sama a nebude schopna se s tím vyrovnat, proto to udělal,“ dodal člen rodiny.

Tvrdí, že dívčina matka je dobrá žena, ale kvůli svému manželovi se dostala do problémů. „Slepě mu důvěřovala, protože byla do něj zamilovaná. Nyní je to problém, protože všechny dluhy spočívají také na ní, protože nebyly oddělené,“ vysvětluje další člen rodiny, proč zřejmě dali dívku do babyboxu. „Kdybychom věděli, že Elizu nechají v té schránce, určitě bychom to nedovolili a někdo by se o ni postaral. Teď už nemusí být jednoduché ji získat zpět,“ dodává.

Chtěli začít nový život

Dívka zažila noční můru. Nejprve ji vlastní otec opustil a strčil do schránky, potom ji jeptišky pošlou do dětského domova. „Nechápu a pravděpodobně nikdy nepochopím, co vedlo její rodiče k takovému kroku. Někdy jsou lepší a jindy horší dny, ale takové věci se nedělají. Je to nevinné dítě, které potřebuje péči a lásku. Matka, která miluje své vlastní dítě, takové věci nedělá. Pokud jste v obtížné situaci a máte problémy, musíte hledat pomoc, ale nezbavíte se vlastního dítěte,“ říkají sousedé, zdrcení celou situací.

Rodiče dívky se chystali na odjezd do Nizozemska, kde chtěli začít nový život. Nyní je vyšetřuje policie. Dívka zatím zůstává v dětském domově a soud rozhodne o jejím dalším osudu.

Smutný příběh dvouměsíčního Tobiáše, do babyboxu ho odložili už podruhé

Krimi
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám