Hlavní obsah

Dlouhotrvající lijáky a záplavy. Na Německo, Itálii, Francii a Španělsko se řítí tlaková níže Xania

Západní Evropu bude v následujících dnech ohrožovat tlaková níže jménem Xania. Tropický vzduch bude narážet na chladnější atlantický vzduch a výsledkem budou prudké bouře. Německo, Itálii, Francii a Španělsko čekají dlouhotrvající lijáky a bleskové záplavy, varuje německá meteorologická služba DWD.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Německu půjdou ve středu bouřky v pásu od Hamburku na severu přes Durynsko na jih do Bavorska a Bádenska-Württemberska. Meteorologové varují před silným krupobitím a lijáky, kdy na metr čtvereční spadne až 60 litrů srážek.

Od pátku se začne tlaková níže Xania prosazovat mnohem víc. Německá meteorologická služba varuje před extrémně silnými srážkami a nelze vyloučit záplavy. Spadnout má až 150 litrů na metr čtvereční.

Nadprůměrné teploty budou po celé září

Počasí

Ještě více je ohrožena Itálie, kde by mohlo spadnout až 200 litrů na metr čtvereční, a hrozí rozsáhlé povodně, varují meteorologové. Předpovědi se budou upřesňovat, ale rýsuje se také scénář, který je příznivější pro sever Itálie.

Extrémně horký pouštní vzduch nad Německem se smísí s chladnějším vzduchem nad Francií a lijáky s následnými záplavami postihnou západ a jihozápad Německa.

Vydatné lijáky postihnou také Francii a severní Španělsko, uvádí německá meteorologická služba.

Poté co Xania oblast západní Evropy přejde a po bouřích se výrazně ochladí, bude to jen přechodný stav. Další dny by mělo pokračovat pozdní babí léto s příjemnými teplotami.

Česko by mělo být těchto extrémů ušetřeno. „Tlaková níže Xania do počasí u nás v nejbližších dnech nezasáhne. Do Česka bude proudit teplý vzduch, obloha bude slunečná a přeháňky nebo bouřky se budou vyskytovat pouze ojediněle a budou lokální,“ řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Sucho v Řecku odhalilo ruiny vesnice zatopené před 50 lety

Evropa
Související témata:

Související články

Nadprůměrné teploty budou po celé září

Letošní první zářijový týden bude zřejmě nejteplejší v historii měření a i zbytek září bude pravděpodobně nadprůměrně teplý. V dlouhodobém výhledu to uvedl...

Výběr článků

Načítám