Hlavní obsah

Disciplína ruských vojáků v Kurské oblasti upadá. Rabují a drancují vlastní vesnice

Kursk

Ruská armáda se stále vzpamatovává z překvapivého vpádu Ukrajiny do Kurské oblasti a disciplína některých jednotek se rozpadá, píše web deníku Kyiv Post. Mnoho Putinových vojáků se po neočekávané ukrajinské ofenzívě ve zmatcích či spíše panice stáhlo, mnozí ale měli čas vyplenit domovy asi 120 tisíc vesničanů, kteří se evakuovali.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci rabující v dobytém ukrajinském městě Vovčansk.

Článek

Na videu zveřejněném na sociální síti X je zachycena skupina ruských vojáků, jak nadávají, když prohledávají dům někde v Kurské oblasti. Vyházené věci na podlaze svědčí o tom, že dům už byl vypleněn jednotkou „ministerstva obrany“.

Snímky z vypleněného supermarketu jen dokládají, že se „opuštěné vesnice a města staly terčem nekontrolovaného rabování“.

Rabování a nedostatek vojenské disciplíny byly charakteristickým rysem řadových ruských vojáků již v prvních dnech invaze na Ukrajinu. Zprávy o vojenských autech naložených majetkem Ukrajinců v okupovaných vesnicích a městech se nedaly utajit. Bylo jich nepočítaně, píše Kyiv Post.

Televize, klimatizace i skútr. Ruští vojáci posílají z běloruské pošty lup z Ukrajiny

Evropa

Dokládají to i videa zveřejněná na YouTube a dalších platformách sociálních médií v prvních dnech invaze v únoru 2022. Zachycovala ruské vojáky, jak bezostyšně plení supermarkety kvůli potravinám, a dokonce vykrádají banky, jak je zachyceno v příspěvku z 2. března 2022 ve městě Verchnyj Rohachyk v Chersonské oblasti.

Deník Kyiv Post popsal rozsah tehdejšího rabování ve městě Kupjansk, které sloužilo jako ústředí ruské civilně-vojenské správy. Domácnosti byly doslova vybílené. Zmizel z nich veškerý nábytek, televizory, pračky, radiátory, vany, a dokonce i toalety. Místní farmy přišly o své zemědělské stroje a dobytek, z něhož většinu pobily a následně snědly špatně rozdělené jednotky.

Vojáci na poště v pohraničním městě Mazyr posílali do Ruska desítky balíků s kořistí, z nichž některé vážily až 450 kilogramů.

Nedostatek vojenské disciplíny se podle webu neprojevuje jen při rabování, ale v posledních dnech také v běžném jednání a chování. Páteční zničení konvoje u vesnice Okťabrskoje v okrese Rylsky je jedno z mnoha špatných vojenských rozhodnutí. Jak je možné zaparkovat vojenskou kolonu na kraji silnice na cestě do bojové zóny, ptá se deník Kyiv Post.

Na sociálních sítích se šíří video natočené místními obyvateli večer 9. srpna. Zachycují zničenou kolonu a těla mrtvých ruských vojáků ležící na silnici.

Ukrajinská armáda uvedla, že kontroluje v ruské Kurské oblasti 74 obcí a za den postoupila o jeden až tři kilometry, přičemž obsadila další území o rozloze 40 kilometrů čtverečních, potvrdil velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. Ruské ministerstvo obrany o něco dříve uvedlo, že ruské jednotky zabránily ukrajinské armádě proniknout hlouběji do Kurské oblasti.

Institut pro studium války (ISW) ve středu večer uvedl, že podle geolokalizačních záběrů ukrajinské jednotky operují ve 41 osadách. Nesrovnalost s počty, které uvádějí Ukrajinci, ISW vysvětlilo tím, že je v oblasti je mnoho extrémně malých osad a lokalit, které do svého výpočtu nezahrnulo.

„Nesrovnalosti mezi ukrajinskými oficiálními zprávami, pozorovanými údaji ISW a geolokalizačními záznamy nejsou vyvrácením ukrajinských tvrzení, ale spíše výsledkem inherentních omezení metodologie počítání ISW a snahy používat pouze veřejně dostupné informace,“ uvedl ISW.

Foto: ISW

Ruské území zabrané ukrajinskou armádou podle z 13. srpna

Putin stahuje jednotky z Ukrajiny na obranu Ruska, oznámil Kyjev

Evropa

Výběr článků

Načítám