Hlavní obsah

Den, který se zapíše do dějin. Ukrajinci ukázali záběry z prvních hodin operace Kursk

Den, který se zapíše do dějin rusko-ukrajinské války. Těmito slovy nazývá ukrajinská armáda 6. srpen, kdy se jí podařilo proniknout na ruské území do hloubky 35 kilometrů a získat pod kontrolu v současné chvíli asi 1150 kilometrů čtverečních.

První hodiny operace KurskVideo: Facebook Výsadkových útočných jednotek Ukrajiny

Článek

Výsadkáři 80. samostatné letecké brigády zveřejnili záběry z prvních hodin vojenské operace v Kurské oblasti. Vojáci prorazili obrannou linii, zničili hraniční přechod a zajali více než padesát Rusů.

„Když se útočné skupiny přiblížily k hraničnímu přechodu ve městě Sudža, získaly podporu dělostřelectva a těžkých obrněných vozidel. Když se Rusové setkali s těžkou palbou ukrajinských dělostřelců a viděli ukrajinské tanky na hraničním přechodu, učinili správné rozhodnutí – vyvěsili bílou vlajku a vzdali se ukrajinským vojákům, kteří se svými raněnými míří k ukrajinským hranicím,“ uvedla brigáda.

Výsadkáři zdůrazňují, že ruským vojákům radí, aby si „zvolili život, nikoliv nesmyslnou smrt a vzdali se“, napsala agentura Unian.

Operace Kursk: Budeme pokračovat, říká plukovník ukrajinské rozvědky

Válka na Ukrajině

Nyní vše závisí na odolnosti

Výsadkáři poznamenali, že pečlivá příprava, plánování, moment překvapení, morálka a informační ticho byly rozhodující v počáteční fázi operace.“ Nyní vše závisí na odolnosti ukrajinského vojáka a všech složek ozbrojených sil zapojených do operace,“ dodává vedení výsadkářů pro deník Ukrajinska pravda.

Syrskyj oznámil, že Kyjev zřídil první vojenský úřad v obsazené části ruského regionu. Jeho šéfem se stal generálmajor Eduard Moskaljov.

„Pro udržení veřejného pořádku a pokrytí naléhavých potřeb místních obyvatel byl zřízen na Ukrajinou kontrolovaných územích Ruska první vojenský velitelský úřad,“ oznámil hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj.

„Přijde něco obrovského.“ Ukrajinci se připravují na ruskou odvetu

Válka na Ukrajině
Foto: Novinky

Území Ruska, které kontroluje ukrajinská armáda podle ISW

Výběr článků

Načítám