Hlavní obsah

Ukrajinská vicepremiérka, tři ministři a šéf státního fondu podali demise

Aktualizováno

Ukrajinští ministři spravedlnosti, strategického průmyslu a ochrany životního prostředí a přírodních zdrojů podali demisi. Současně rezignoval šéf Fondu státního majetku Ukrajiny, oznámil Ruslan Stefančuk, předseda ukrajinského parlamentu. Později se k nim přidala vicepremiérka, která má na starosti evropskou a euroatlantickou integraci.

Foto: ČTK/AP

Předseda ukrajinského parlamentu Ruslan Štefančuk v Evropském parlamentu

Článek

„Nejvyšší rada Ukrajiny obdržela rezignační dopisy od ministra pro strategický průmysl Ukrajiny Oleksandra Kamyšina, ministra spravedlnosti Denyse Maljuska a ministra ochrany životního prostředí a přírodních zdrojů Ruslana Striletse. Také jsem obdržel rezignační dopis od šéfa Fondu státního majetku Ukrajiny Vitalije Kovala,“ oznámil v úterý šéf ukrajinského parlamentu.

Večer pak podle listu Ukrajinska pravda podala demisi Olha Stefanišynová, vicepremiérka pro evropskou a euroatlantickou integraci.

Rezignační dopis vicepremiérky Olhy Stefanišinové

Na Ukrajině odvolání členů vlády schvaluje parlament. Podle jeho předsedy by zákonodárci měli o demisích jednat na jednom z nejbližších zasedání sněmovny. Poslanec Jaroslav Železňak podle agentury Interfax-Ukrajina uvedl, že parlament by mohl rotaci kádrů ve vládě posoudit za dva dny. Předtím vyslechne zprávy o situaci v rezortech odstupujících ministrů.

Ukrajina zvažuje, že šahy vystřídají kopijky. Drobné mince cinkají moc rusky

Evropa

Už letos v červenci poslanec Fedir Venislavsky avizoval, že v blízké budoucnosti se chystají „cílené“ změny ve vládě. Zároveň ujistil, že o výměně ministra obrany Rustema Umerova „nemůže být řeč“.

V ohrožení jsou podle poslancova vyjádření na tiskové konferenci také ministři zahraničí a reintegrace okupovaných území. O možných nástupcích se podle zákonodárce ještě jedná. Připomněl také, že během války nelze podle zákonů vyměnit všechny členy vlády.

Na konci srpna ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal velitele letectva Mykolu Oleščuka.

Zelenskyj po havárii F-16 vyhodil velitele ukrajinského letectva Oleščuka

Válka na Ukrajině
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám