Hlavní obsah

Další skandál na Slovensku, ministerstvo propaguje zemi za unijní peníze pomocí fotografií z Ruska

Slovenské ministerstvo investic, regionálního rozvoje a informatizace odstartovalo kampaň v rámci Programu Slovensko na propagaci země z eurofondů, ve které použilo fotografie z Ruska. Ministerstvo už požádalo pověřenou agenturu, aby spot přepracovala.

Foto: omediach.com

Spot propagující Slovensko použil fotografie z Ruska

Článek

Na skandál poukázal web omediach.com. V rámci kampaně Program Slovensko jsou vyhlášeny dotační výzvy v celkové hodnotě 6,5 miliardy eur (přes 163 miliard korun). „Kampaň, která prezentuje pozitivní přínos eurofondů na zlepšení kvality života ve slovenských regionech, poběží ve veřejnoprávních i soukromých médiích 12 týdnů,“ uvedlo ministerstvo, které vede Richard Raši, nominant strany Směr premiéra Roberta Fica.

Čtyři spoty popisují Slovensko jako krásnou zemi pro život. „Problémem je, že v kampani za miliony eur používají záběry z veřejně dostupné fotobanky, které jsou však původem z Ruska, na což upozornil Andrej Kmeťo z kreativního studia IDEAS & INNOVATIONS, který v minulosti měl na starosti kampaně a propagaci projektů na zmíněném ministerstvu,“ uvedl web omediach.com.

Kmeťo konstatoval, že v minulosti propagoval Slovensko premiér Vladimír Mečiar fotografiemi ze Švýcarska, na které nakopírovali Kriváň. „Švýcarsko se ještě dá odpustit s čokoládou v ústech, ale z Ruska s jeho válkou v sousedním regionu je jenom pachuť,“ dodal Kmeťo. Autorem použitých fotografií je Viktor Fjodorov a vznikly v roce 2021.

Ministerstvo přiznalo, že dodavatelská agentura použila záběry z fotobanky, které mohly vzniknout mimo Slovensko, čímž porušila zadání. „Proto jsme tento spot z kampaně stáhli a agentura ho musí přepracovat,“ uvedlo ministerstvo, které poděkovalo bývalému zaměstnanci, že na chybu upozornil. Na dotaz, kolik kampaň stála, ministerstvo neodpovědělo.

Slovenský trapas: Nové vlastenecké pasy obsahují ornamenty z Polska. Stažené z internetu

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám