Hlavní obsah

Čtyři ukrajinští vojáci se pokusili dezertovat do Moldavska, pohraničník jednoho zastřelil

Čtyři ukrajinští vojáci dezertovali od své jednotky a v Oděské oblasti se pokusili překročit hranici s Moldavskem. Spatřili je ale pohraničníci a při zadržování jeden z nich zastřelil jednoho dezertéra. Informuje o tom list RBK-Ukrajina.

Foto: DBR

Fotografie ze zásahu DBR proti ukrajinským dezertérům

Článek

„Včera večer pohraničníci zastavili vozidlo, ve kterém se kromě řidiče nacházely ještě čtyři osoby. Dvě osoby se uchýlily k útěku různými směry a později jedna z nich při pátrání zaútočila na pohraničníka. Aby si zachránil život, musel použít střelnou zbraň,“ uvedl v pondělí pro RBK-Ukraine mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko.

„(Pohraničník) nejprve vypálil na výstrahu, pak na útočníka. Přivolaní lékaři záchranné služby konstatovali smrt osoby a také poranění pohraničníka,“ dodal Demčenko.

Vyšetřovatelé z ukrajinského Státního úřadu pro vyšetřování (DBR) v prohlášení uvedli, že se jednalo o čtyři vojáky, kteří si na cestu k hranicím s Moldavskem najali taxík. Vyšetřovatelé nyní zkoumají, zda se pohraničník, který nebyl zadržen, nedopustil trestného činu překročení úřední pravomoci s vážnými následky.

Ruské ztráty na frontě dosáhly dosavadního maxima, uvedla britská rozvědka

Válka na Ukrajině

Poradkyně DBR pro komunikaci Tetjana Sapjanová uvedla, že pohraničníkovi hrozí několikaleté vězení. Popsala také útok vojáka, který byl zastřelen.

„(Voják) začal (pohraničníka) škrtit, když se pokusil o útěk. Ten (pohraničník) proto použil svoji služební zbraň a zastřelil ho,“ uvedla Sapjanová.

Jak uvedl ukrajinský list, nejedná se o první případ, kdy se Ukrajinec pokusil uprchnout ze země, což je ve válečném stavu zakázáno. Například v květnu v Zakarpatské oblasti pohraničník zastřelil muže, který se pokusil uprchnout do Rumunska.

Dezerce ovšem zmítá i Ruskem. Ruský opoziční list se sídlem v lotyšské Rize Novaja Gazeta v únoru uvedl, že letos se dezerce v ruských řadách znásobila až desetkrát. Zatímco loni v lednu bylo zjištěno 28 dezertérů, letos v lednu už to bylo 284.

Koncem dubna zase list Newsweek s odkazem na ukrajinské úřady uvedl, že přes 18 tisíc ruských vojáků Jižního vojenského okruhu opustilo svá stanoviště. Tato čísla ovšem nelze nezávisle bezprostředně ověřit.

Ruská matka udala svého syna, který třikrát dezertoval z armády. Skončil ve vězení

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám