Hlavní obsah

„Cizinci pryč, Německo Němcům.“ Popěvek na slavný disco hit se šíří Německem

Po skandálu s nacistickými hesly o svatodušním víkendu na ostrově Sylt se nyní objevilo další video, tentokrát ze saského Krušnohoří, na kterém mladí lidé vykřikují slogan „Cizinci pryč“. Někteří z nich při tom zvedají pravice v pěst.

Foto: Profimedia.cz

Technoparty ilustrační foto

Článek

Záběry pocházejí ze sobotní plážové party v lesním amfiteátru v saském Cunersdorfu, které se zúčastnilo zhruba 800 lidí, napsal list Bild. Sedmdesátivteřinový klip byl natočen ve chvíli, kdy na pódiu pod širým nebem nakrátko vypadl proud. Na videu nejprve zazní vulgární výkřiky proti fotbalovému klubu Dynamo Drážďany, se kterým místní tým Erzgebirge Aue předtím v ostře sledovaném a emocemi napěchovaném derby prohrál.

„Pak mladý muž rozpačitě napřáhne ruku, jakoby v žertu, a zamává. Jeho přítelkyně ho udeří, protože si uvědomí, co dělá. Za ním jiná zvedá pravici v hitlerovském pozdravu,“ popisuje Bild scénu z videa.

Asi o dvacet vteřin později se ozve heslo „Ausländer raus, Deutschland den Deutschen, Ausländer raus (v českém překladu Cizinci pryč, Německo Němcům, cizinci ven)“ - stejně jako na Syltu do melodie hitu Gigiho D’Agostina „L’amour toujours“. (Více o písni a jejím použití k protiimigrační kampani se dočtete v informačním boxu na konci článku).

Dav ke zpěvu zřejmě podnítil mladík v černé baseballové čepici. Další a další mladí lidé se přidávali a zvedali pěsti do vzduchu.

Německo Němcům, cizinci pryč! Zlatá mládež si na videu z ostrova Sylt zahrává s ohněm

Evropa

„To náhlé nacistické vzepětí mě úplně rozčílilo, protože tam bylo i mnoho hostů s migračním původem. Ale nějak to nikomu nevadilo, prostě to ignorovali,“ líčil Bildu jeden ze svědků.

Pořadatel oslavy, sdružení obcí a památek Cunersdorf, se na dotaz Bildu od událostí distancoval. Obrátil se na policii a podá trestní oznámení. „O těchto incidentech jsme se dozvěděli až v neděli ráno. Kdybychom o nich věděli ihned dříve, akci bychom zrušili. Je smutné, že těch pár minut stahuje celou oslavu do bahna,“ podotkl Roci Beyer, jeden z pořadatelů.

Na německých sociálních sítích nyní video žije svým vlastním životem, často slouží jako zdroj pro nejrůznější parodie a koláže, kterými se lidé baví.

Incident na ostrově má dohru

V sobotu vyšlo najevo, že o předchozím víkendu se na německém ostrově Sylt odehrávaly situace, když skupina rozjařených mladých lidí slavila zahájení turistické sezony v této oblíbené lokalitě v klubu Pony v Kampenu a s úsměvy na tvářích v rytmu hudby také provolávala heslo „Německo Němcům, cizinci pryč! (Deutschland den Deutschen, Ausländer raus!)“.

Mezitím se podle televize ARD řada uživatelů pokusila na internetu identifikovat protagonisty videa a zveřejnila i jejich skutečná jména. Několik zaměstnavatelů, například reklamní agentura Serviceplan, se prý se svými zaměstnanci rozloučilo poté, co vyšlo najevo, že vystupují ve videu ze Syltu.

Video vyvolalo pobouření napříč stranami. Friedrich Merz, předseda nejsilnější opoziční strany Křesťanskodemokratické unie (CDU), označil událost za „naprosto nepřijatelnou“. Také spolkový kancléř Olaf Scholz video odsoudil jako rasistické.

Prokuratura ve Flensburgu vznesla proti aktérům videa několik obvinění z podněcování k nenávisti.

Poté, co se v Pony ozvaly rasistické pokřiky, se provozovatelé podle svých slov stali terčem urážek a výhrůžek, napsal list Die Welt.

„Jsme uráženi tím nejhorším možným způsobem a dostáváme výhrůžky smrtí,“ napsali na instagramovém profilu klubu. Tvrdí, že personál o incidentu nevěděl. Jako důkaz zveřejňují video z bezpečnostní kamery.

Německo se v posledních letech potýká s problémy plynoucími ze zvýšené migrace, zejména ze zemí Blízkého východu. Berlínem či Hamburkem nedávno prošly průvody, na kterých muslimští migranti požadují, aby se z Německa stal chalífát, v němž bude platit právo šarí’a.

L’amour toujours

Taneční diskotékový hit L’amour toujours natočil italský DJ a producent Gigi D’Agostino v roce 1999. Skladba zaznamenala úspěch nejen v Evropě, ale i v Americe či Asii.

Opakují se v ní dokola jen čtyři akordy a její hlavní úderná a lehce zapamatovatelná staccatová melodická linka podpořená energickým rytmem přímo vybízí k vymýšlení různých sloganů.

Jednoduchá syntezátorová melodie posloužila v minulosti k davovým popěvkům například fotbalovým fanouškům italského AC Milán nebo anglického Evertonu.

Od listopadu 2023 se jí ale v Německu chopili příznivci krajní pravice, kteří do hlavního motivu nafrázovali protiimigrační německý text „Ausländer raus, Ausländer raus, Deutschland den Deutschen, Ausländer raus“ (Cizinci ven, cizinci ven, Německo Němcům, cizinci ven). Záběry mladých lidí zpívajících tato slova se objevují na sociálních sítích a strana Alternativa pro Německo (AfD) použila píseň jako doprovodnou hudbu na svém tiktokovém účtu. Ke středečnímu dni byla píseň v žebříčku Spotify 36. místě, což je na 25 let starý hit unikát.

Německá nahrávací společnost ZYX již podala trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s jejím zneužitím k nenávistným účelům a porušením autorského práva.

Paradoxní je, že autorem písně je Ital, tedy důsledně vzato také cizinec, ale co víc, originální verzi nazpíval britsko-nigerijský jazzový zpěvák tmavé pleti Ola Olanbulé. Sám D’Agostino o písni řekl, že jejím tématem je ten nejkrásnější pocit, který spojuje lidi, a tím je láska.

Islamisté v Berlíně žádali vznik chalífátu. Demonstraci pořádali uprostřed noci

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám