Hlavní obsah

Vyšetřovatelé provedli po atentátu na Fica 106 výslechů

Juraj Cintula (71) spáchal atentát na slovenského premiéra Roberta Fica 15. května 2024 ve městě Handlová a vyšetřovatel vykonal za téměř čtyři měsíce celkem 106 výslechů svědků, vyhodnotil 18 znaleckých posudků a odborných vyjádření a podal 54 žádostí o bankovní údaje. Soud před několika týdny zamítl Cintulovu žádost o propuštění z vazby.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Ochranka odvádí premiéra Roberta Fica do auta poté, co jej Juraj Cintula postřelil.

Článek

Soudce Michla Truban zamítnutí žádosti zdůvodnil tím, že by se Cintula mohl na svobodě pokusit zločin dokonat nebo zaútočit na některého z dalších členů slovenské vlády. „Vzhledem k charakteru jednání obviněného, ale především motiv jeho jednání, kterým je nenávist ve vztahu k osobě předsedy vlády jako poškozeného, který útok obviněného přežil, už sám o sobě představuje důvodnou obavu, že v případě propuštění ze zadržení na svobodu by obviněný mohl svůj záměr, kterým bylo usmrcení poškozeného, dokonat,“ cituje web sme.sk usnesení soudu.

Cintula čelí obvinění z obzvláště závažného zločinu teroristického útoku a hrozí mu 25 let vězení až doživotí. Dozorující prokurátorka konstatovala, že názorové přesvědčení atentátníka „včetně odhodlání pomstít se představitelům vládní moci je nadále přítomné, a proto není možné vyloučit pokračování obviněného v páchání politicky motivované trestné činnosti“.

Součástí zjištěných důkazů jsou i dopisy, které Cintula psal manželce z vazby. Podle prokurátorky se v nich „potvrzuje negativní postoj obviněného k představitelům současné vlády Slovenské republiky, především k jejímu předsedovi“.

V rámci právní pomoci bylo při vyšetřování zasláno do ciziny šest žádostí o urychlené uchování počítačových údajů, jedna žádost o právní pomoc do USA a byly vydány dva evropské vyšetřovací příkazy do České republiky a do Švédska.

Cintula využil k atentátu výjezdní zasedání slovenské vlády v Handlové. Fico byl vrtulníkem převezen do banskobystrické nemocnice a zdejší lékaři mu při pětihodinové operaci zachránili život. Předseda vlády se v létě postupně vrátil do práce.

Střelec na Trumpa se zajímal o atentát na slovenského premiéra Fica

Amerika
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám