Hlavní obsah

Čína na mírovou konferenci o Ukrajině do Švýcarska nedorazí

Čína potvrdila, že se její zástupci v půli června nezúčastní mírové konference o Ukrajině ve Švýcarsku. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na čtyři nejmenované zdroje s přímou znalostí věci. Peking pozvání odmítl s odůvodněním, že nebyly splněny podmínky jeho účasti, a sice že se jednání zúčastní Ukrajina i Rusko.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin s čínským protějškem Si Ťin-pchingem.

Článek

Summit se bude konat 15. a 16. června. Neutrální švýcarská vláda usiluje o širokou účast a doufá, že by z jednání mohla vzejít východiska pro mírový proces na Ukrajině, podotkla agentura Reuters. Moskva jako agresorský stát ale pozvána nebyla.

Čína podle Reuters tento týden informovala diplomaty, že mezi nesplněné podmínky patří, že konferenci musí uznat Rusko i Ukrajina, že se jí musejí zúčastnit všechny strany rovným dílem a že musí proběhnout spravedlivá diskuse o všech návrzích, uvedl jeden z citovaných zdrojů.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve čtvrtek navrhl, aby Peking uspořádal vlastní mírovou konferenci, které by se mohly zúčastnit Rusko a Ukrajina.

K účasti na plánovaném a tehdy ještě oficiálně neoznámeném summitu pozval už v lednu čínskou hlavu státu Si Ťin-pchinga ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten také v minulých dnech apeloval na osobní účast amerického prezidenta Joea Bidena. Washington nicméně zatím nepotvrdil, koho do Švýcarska vyšle.

Pokud Biden nepřijede na mírový summit, Putin tomu vestoje zatleská, řekl Zelenskyj

Svět

Výběr článků

Načítám