Hlavní obsah

Chtěla vraždit nevěřící. Soud v Rakousku poslal do vězení 14letou dívku

Štýrský Hradec

Dva roky vězení. Takový verdikt vynesl soud ve Štýrském Hradci nad 14letou dívkou, která plánovala teroristický útok na tamějším náměstí Jakominiplatz. Chtěla nevěřící zabíjet nožem. Verdikt ještě nenabyl právní moci, píše web deníku Kronen Zeitung.

Foto: Profimedia.cz

Soudní budova ve Štýrském Hradci

Článek

Dívka dorazila do Rakouska před osmi lety s matkou z Černé Hory. Její rodiče se krátce předtím rozvedli. Ve Štýrském Hradci začala chodit do školy. Mnoho přátel neměla, pouze jednu dívku. Všechen volný čas trávila u mobilního telefonu a neustále sledovala videa na všech možných sociálních sítích, například na tiktoku, telegramu, instagramu a mnohých dalších, píše Kronen Zeitung.

Propadla radikálnímu islámu

Na internetu se seznámila s dívkou a chlapcem Osmanem, kteří vyznávali radikální islám. Postupem času se v hlavě tehdy třináctileté dívky spřádaly myšlenky na ty nejhorší možné činy. Podle obžaloby je chtěla převést do reality. Státní zástupce tvrdil, že dívka propadla radikálnímu islámu.

„V historii jejích chatů se můžete dočíst, že chtěla utéct a bojovat za teroristickou organizaci Islámský stát. V jiném chatu si s dívkou z Německa píše, že chce provést útok nožem na náměstí Jakominiplatz a nevěřící zabíjet nožem,“ uvedl státní zástupce.

V Rakousku zadrželi dalšího mladíka, slib Islámskému státu složil před pár dny

Evropa

Dívku zatkli poté, co zadrželi jejího přítele Osmana. Při domovní prohlídce, která se uskutečnila pár dnů po jejích 14. narozeninách, jí policisté zabavili datové nosiče, na nichž byl nalezen šokující materiál.

Propagandistická videa a obrázky Islámského státu, instrukce od Osmana, jak vyrobit bomby, oznámení, že chce vyhodit do povětří také kostely a policejní stanici. A video, na němž je zahalena a přísahá věrnost Islámskému státu. Dokonce vzdala hold útočníkovi z Vídně.

Krátce před domovní prohlídkou se dozvěděla, že byla v Německu zatčena její kamarádka. Byla vystresovaná, že útok nožem ve Štýrském Hradci nestihne, protože bude zatčena i ona. Začala proto fantazírovat o výbušném útoku, který by byl rychlejší. Přesné instrukce pro sestrojení bomby dostala od Osmana.

Čtrnáctiletá islamistka plánovala útok v Rakousku. Chtěla vraždit „nevěřící“

Evropa

Teď už to nechci dělat

U soudu se dívka prezentuje jako napravená hříšnice. „Cítím se vinna za to, co jsem napsala a udělala. To bylo před pěti měsíci, teď už to nechci dělat. Už nechci mít nic společného s bombami,“ tvrdila, jako by chtěla ulevit svému svědomí.

Tvrdí, že náboženství ji pohltilo kvůli tomu, že byla ve škole šikanovaná, protože neuměla dobře německy. „Tak jsem se stávala stále více nábožensky založenou. V té době jsem si myslela, že všechno, co má co do činění s Islámským státem, je správné,“ tvrdila.

„Před chvílí jste si nepřála nic jiného, než abyste mohla konečně opustit Rakousko,“ vložil se do jejího monologu předseda senátu. „Ale už to nechci. Vím, že mám opustit zemi. Čekám na odvolání. Bůh chtěl, abych se změnila, proto jsem teď tady,“ říká dívka, která chce být zdravotní sestrou.

Masakr v Solingenu je začátek, Německo čeká mnohem větší hrůza, varuje expert

Evropa

Výběr článků

Načítám