Hlavní obsah

Chtěl se odpálit uprostřed davu v hale. Islamista se přiznal k plánu útoku na koncertě Taylor Swift

Vídeň

Devatenáctiletý Rakušan, který je podezřelý z příprav útoku na koncert Taylor Swift ve Vídni, plánoval podle úřadů útok na čtvrtek či pátek. Vedle výbušnin zvažoval i použití zbraní, v jeho domě se našly mačety, nože i propagandistické islamistické materiály, oznámily tamní úřady. K přípravám činu, při němž zvažoval použít i bodné zbraně, se podle vyšetřovatelů přiznal.

Foto: Profimedia.cz

Zásah rakouských policistů ve městě Ternitz

Článek

Mladík, který byl zadržen ve středu, se radikalizoval na internetu a nedávno přísahal věrnost teroristické organizaci Islámský stát (IS). Podle úřadů dal 25. července výpověď v práci a při té příležitosti řekl, že chystá něco velkého. Od té doby se plně soustředil na přípravu útoku.

„Jak 19letý, tak 17letý byli narození v Rakousku, rodiče staršího mají kořeny v Severní Makedonii. Mladší z obou zadržených dokonce pracoval přímo na stadionu,“ napsal rakouský web Kronen Zeitung.

Starší z dvojice, zatčený ve městě Ternitz, se podle webu chtěl odpálit uprostřed davu přímo v hale. Mladšího podezřelého zatkli policisté přímo před stadionem, napsal list.

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci Taylor Swift ve Vídni

Mohammed, přezdívaný Mo

„Je známo, že Mohammed, přezdívaný Mo, má plnovous, je mohutné postavy a chodil do posilovny. Podle místní mládeže chodil vždy po Ternitzu sám a s nikým se nebavil,“ napsal o starším ze zadržených Kronen Zeitung.

Podařilo se zabránit tragédii, ale situace je nadále vážná, uvedl ve čtvrtek rakouský ministr vnitra Gerhard Karner. V Rakousku po odvrácení hrozby útoku na vídeňské koncerty americké popové hvězdy Taylor Swiftové platí druhý nejvyšší stupeň varování před terorismem.

Lístky na zrušené rakouské koncerty Taylor Swiftové budou proplaceny do deseti dní

Evropa

Výbušniny i mačety

V Mohammedově bytě ve východorakouském Ternitzu se vedle explozivních materiálů našly mačety, nože a také přes 20 tisíc falešných eur a propagandistické islamistické materiály.

Také 17letý další podezřelý, jehož policie rovněž zadržela ve středu, podle úřadů v poslední době výrazně změnil své sociální kontakty, mimo jiné se rozešel s přítelkyní. Po nikom dalším v tuto chvíli rakouská policie nepátrá.

Foto: Scott A Garfitt, ČTK/AP

Taylor Swift v rámci své Eras Tour

Ministr vnitra Karner také uvedl, že v celé Evropě nebezpečí islamistických činů výrazně stouplo po loňském útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael. Vyzval ke zvýšení pravomocí tajných služeb a policie v alpské zemi, které nyní nemohou sledovat komunikaci na internetových platformách jako je například Telegram.

Vídeňské koncerty Taylor Swift byly kvůli teroristické hrozbě zrušeny

Evropa

Výběr článků

Načítám